Madspild: Dagligvarekæder klar med påskedonationer

Kæder 27. mar 2024 -
This describes the image
Foto: Coop
  • Onsdag og lørdag aften inden helligdagene vil organisationen Stop Spild Lokalt hente varer i omkring 400 af Coops butikker 

Når første runde af ugens påskesalg er overstået sent onsdag vil en del varer ikke kunne sælges, når butikkerne åbner igen på lørdag til endnu en runde påskesalg. Det giver muligheder for hjælpeorganisationer til at gøre en indsats for samfundets udsatte.

Mindre dagligvarebutikker, som har en omsætning under 43,4 mio. kr., kan imidlertid holde åbent på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15.00 på nytårsaftensdag, hvis de har indsendt en revisorerklæring. Så den nye type butik vil bedre kunne disponere mængden af bestilte og solgte varer hen over påskedagene. 

Onsdag og lørdag aften inden helligdagene vil organisationen Stop Spild Lokalt hente varer i omkring 400 af Coops butikker – varer som ellers ville løbe på datoen, inden påsken er omme. Varerne omfordeles til økonomisk trængte borgere af Stop Spild Lokalt via deres madoaser i hele Danmark.

Påskehjælp på størrelse med julen

 - I Stop Spild Lokalt oplever vi ved højtiderne et særligt stort pres, ude i familierne, hvor det er ekstra svært at få enderne til at mødes. Derfor er vi glade for, at vi igen i år oplever en stor opbakning fra Coops butikker og en lyst til at donere deres overskudsvarer, så det kan gavne en masse mennesker, siger stifter og direktør af Stop Spild Lokalt Rasmus Erichsen.

For andet år i træk er påskeuddelingen på højde med juledonationen i forhold til mængden af mad der indsamles og uddeles, antallet af uddelingssteder rundt om i Danmark, og antallet af frivillige, der deltager i uddelingen.

 - Det er vores ambition at ingen mad skal gå til spilde og et af vores greb til at undgå madspild er at donere vores overskudsmad til Stop Spild Lokalt. På den måde kan vi både bekæmpe madspild og hjælpe mennesker i Danmark, der er trængte, siger teamchef i Vareansvarlighed og Kvalitet, Louisa Raith.

Det er butikker i Kvickly/SuperBrugsen, der primært donerer deres overskudsmad til Stop Spild Lokalt. De fleste butikker i 365discount og Brugsen holder åbent i alle påskedagene.

Lidl og Blå Kors

For syvende år i træk går Lidl og Blå Kors sammen om at hjælpe udsatte ved, at discountkæden donerer overskudsmad til Blå Kors’ familienetværk, væresteder og Barnets Blå Hus over hele Danmark. 

Der bliver afhentet overskudsmad fra 25 af Lidls butikker onsdag d. 27. marts efter lukketid.

- Samarbejdet med Blå Kors er ekstremt meningsfuldt, da vi sammen kan hjælpe nogle af de mest trængte familier. Gennem vores partnerskab har vi mulighed for at levere overskudsmad fra vores butikker, hvilket både kan forsøde højtiden lidt og samtidig mindske madspild. Igen i år vil vi i Lidl gerne takke Blå Kors og de mange frivillige for deres dedikation og det store arbejde, de udfører, siger Jens Stratmann, adm. direktør i Lidl. 

Også hos Dagrofa er der lokalt samarbejde mellem købmænd i bl.a. Meny og Spar og Stop Spild Lokalt, der også har indgået et formaliseret samarbejde med Dagrofa Foodservice.

Desuden har købmændene et veletableret samarbejde med madspildsapp’en Too Good To Go.

Rema 1000 oplyser til Dagligvarehandlen.dk, at kæden ikke har særlige tiltag omkring madspild i forbindelse med påsken.

- Men butikkerne arbejder – som altid – med at minimere deres udsmid ved at sætte varer ned i pris nogle timer før lukketid. På lokalt niveau har nogle butikker aftaler med madspildsorganisationer, som kommer og henter varer og der kan være butikker, som gør noget ekstra i anledning af påsken, skriver Rema 1000 i en mail.

Opdateret 27. mar 2024