Job på kanten: Købmand tager sig af unge med diagnoser

Job på kanten 5. jul 2024 -
This describes the image
Efter et år hos Meny i Holstebro har Jeppe Buur Jensen opnået stor personlig udvikling med støtte fra sin chef, Henrik Hedegaard. Privatfoto
  • I maj 2023 fik den nu 19-årige Jeppe Buur Jensen sit første job i Meny Holstebro. For Jeppe, der er diagnosticeret med autisme, har hans generthed især været en udfordring i forbindelse med jobstarten.

Skrevet af: Freja Mogensen

Faktisk havde Jeppe i første omgang forsøgt at få en praktikplads i Rema 1000. Det lykkedes ikke og han fandt derfor vej til Meny i Holstebro. Det skulle vise sig at være held i uheld.

Jeppes autismediagnose gør ham mere genert end de fleste, især når det gælder at snakke med fremmede. Det tager tid for ham og han kan godt stamme lidt, fortæller Jeppe selv.

En tryg start hos Meny

Da Jeppe havde første arbejdsdag i Meny, var han nervøs og bange for ikke at blive accepteret af de andre medarbejdere. En bekymring, der viste sig at være helt uden grund.

– De har været rare ved mig. De har ikke taget imod mig, som om der skulle være noget galt med mig. De har respekteret mig og været meget søde mod mig.

Til daglig studerer Jeppe Buur Jensen på STU Ellebæk, der er en skole for unge med særlige behov. Det var herigennem, Jeppe fik mulighed for at prøve kræfter med arbejdet i Meny ved en ordning, der lyder på skole tre dage i ugen og en tre timers arbejdsdag i Meny de resterende to hverdage.

Når Jeppe møder ind på arbejde mandag og torsdag klokken 11, er det som regel i vante rammer. Her pakker han blandt andet kasser ud og hjælper med at sætte varer på plads.

Ifølge Henrik Hedegaard, der er købmand i Meny Holstebro og Jeppes chef, kom Jeppe en dag forbi med sin vejleder fra STU Ellebæk for at høre, om de kunne bruge en som Jeppe.

I første omgang tænkte Henrik, at det var en for omfattende opgave at tage ham under sine vinger.

– Det var måske mere, end jeg lige kunne magte dengang. Det var godt nok op ad bakke til at starte med, fortæller Henrik Hedegaard, der dog med tiden har oplevet stor personlig udvikling hos Jeppe.

Det skulle vise sig, at med tid, tålmodighed og grundig oplæring kunne Henrik og Meny få en effektiv medarbejder, der egentlig ikke kræver så meget mere end de andre ansatte.

– Det er imponerende at se, hvor meget han når på en dag. Hvis han ikke er på arbejde, kan vi virkelig mærke det, siger Henrik Hedegaard, der også har forsøgt at tilrettelægge arbejdet, så det er så nemt for Jeppe som muligt, og så butikken ligeledes får mest muligt ud af hans arbejde.

Med tiden er Jeppe desuden blevet bedre til at snakke med kunderne. De øvrige medarbejdere behøver ikke længere at være obs på, om Jeppe har brug for hjælp, for han opsøger nemlig selv hjælpen, når han har behov for den, fortæller Henrik Hedegaard.

Stor personlig og social udvikling

– Jeg havde aldrig forestillet mig, at vi kunne få Jeppe så langt som han er i dag, siger Henrik, der tydeligt kan mærke, at Jeppe er blevet mere udadvendt.

Han kommer selv med ideer til nye og flere arbejdsopgaver og deltager i alle butikkens sociale arrangementer. Til en julefrokost erindrer Henrik, at Jeppe bankede på glasset for at sige tak for en god aften og for den gode måde, hans kollegaer altid behandler ham på.

– Jeg tænkte bare “Hold kæft mand!” Det er Jeppe, der gjorde det. Det var der mange af de andre unge mennesker, der ikke ville kunne få sig selv til at gøre, siger Henrik stolt.

Selv fortæller Jeppe, at han mærker en stor personlig udvikling. Jobbet i Meny har hjulpet på hans generthed. Han er blevet bedre til selv at tage initiativ til samtaler med andre, når han f.eks. har pause på arbejdet.

– Og så har det givet mig mere lyst til at være sammen med flere folk, i stedet for at holde mig væk fra en stor flok af mennesker, fortæller Jeppe.

Når Jeppes tid på STU er forbi, håber han på at kunne fortsætte hos Meny enten under almindelige vilkår eller via fleksjob. Noget, dem omkring Jeppe støtter op om. Det er tydeligt for Jeppes nærmeste, at han stråler, hver gang han skal møde ind på arbejde.

– Jeg kunne ikke ønske mig at bedre sted at arbejde, siger Jeppe også selv.

Opdateret 5. jul 2024