Tyske restriktioner undtager grænsehandlen

Grænsehandel 11. nov 2020 - 3 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Op til weekend lukkede Tyskland som udgangspunkt grænsen for danskere og dermed den tyske grænsehandel. Undtaget i reglerne er blandt andet grænsependlere.

Reglerne fremgik blandt andet af det danske udenrigsministeriums website og trådte i kraft fra søndag.

Siden er der dog sket ændringer i fortolkningerne, og den seneste opdatering på Udenrigsministeriets website "Danmark i Tyskland", der er fra mandag morgen, siger, at danskere, der kun opholder sig 24 timer i Slesvig-Holsten, er undtaget.

Derudover fremgår det af en pressemeddelelse fra Slesvig-Holsten, at blandt andet grænsehandlen er undtaget restriktionerne.

Dermed hindrer de tyske myndigheder ikke danskerne i at købe julegodterne i de tyske grænsebutikker.

De danske myndigheder opfordrer dog fortsat danskerne til ikke at rejse over grænse, og hvis man alligevel gør det, så at gå i to ugers selvisolation.

- Vi fraråder fortsat alle ikke-nødvendige rejser til Tyskland, og det betyder, at vi ikke mener, at det er en god ide at tage på grænsehandel eller andre udflugter til Tyskland, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, til Tv Syd.

Øget handel i Danmark

Underdirektør i De Samvirkende Købmænd (DSK), Claus Bøgelund Nielsen, siger til Dansk Handelsblad, at de danske myndigheders opfordring er klar: "Bliv hjemme i Danmark eller tag 14 dage i selvisolation".

- Udenrigsministeriet har ingen bagatelgrænse på f.eks. 24 timer for grænsehandel, og dermed er det mindre væsentligt, hvis de lokale tyske myndigheder vil gøre grænsehandelsbutikkerne en tjeneste ved at undtage grænsehandel fra de tyske regler, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Da grænserne var lukket i tre måneder i sommer, var kun fem ud af 36 grænsebutikker åbne, og det skabte øget handel i de danske dagligvarebutikker.

En medlemsundersøgelse i sommer fra, der spurgte 85 medlemmer i de mest grænsehandelsfølsomme områder, viste, hvordan salget af øl, vin, vand og konfekture udviklede sig i år sammenlignet med samme måneder i 2019.

Hårdest ramt var sodavandssalget, der i februar lå på indeks 103 sammenlignet med februar 2019, i maj, mens grænsen var lukket, var salget helt oppe på indeks 175 – og i juli var det igen faldet til indeks 107 sammenlignet med juli 2019.

Færre kunder

Grænsehandlens største aktør Fleggaard tog allerede torsdag 5. november konsekvensen af de danske anbefalinger fra 29. oktober og lukkede Fleggaard for fire Calle- og Fleggaard-butikker. I løbet af weekenden er yderligere fire kommet med på listen over midlertidigt lukkede butikker.

- Vi har haft en weekend med markant færre kunder end normalt. Vi følger udviklingen tæt, og vil løbende tage stilling til eventuelle yderligere tilpasning af antallet af åbne butikker, siger detaildirektør i Fleggaard Lars Mose Iversen til Dansk Handelsblad.

Som det ser ud nu på de øvrige grænsebutikkers website, er resten af grænsehandlen åben.

Fakta har dog skåret ned på åbningstiderne, og salgsdirektør for de tre Coop-ejede grænsebutikker, Per Boesen, siger til Dansk Handelsblad, at butikkerne har tyske kunder, men at han følger situationen.

- Udviklingen følges meget nøje dag for dag, og såfremt der kommer væsentlige ændringer, retter vi til ift. det kundetryk og de rejsevejledninger, der løbende vil komme, siger han.

 

Opdateret 13. jan 2021

Vil du vide mere?