Tyske grænsebutikker lokker danskere med "åbne grænser"

Grænsehandel 4. dec 2020 - 4 min læsetid
This describes the image
| Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|

Årets sidste to måneder er normalt store i grænsehandlen, hvor danskerne henter julegodter, smøger og rødvin til lavere moms og afgifter i grænsebutikkerne i Tyskland.

Lige nu er det dog langt færre end vanligt, der sætter sig i bilen for at krydse grænsen - også selv om nogle grænsebutikker forsøger at lokke danskerne til med ”grænsen er åben”.

Priss, der har tre butikker lige syd for grænsen, bliver på sin Facebook-side spurgt: ”Må man køre over grænsen?” Svaret lyder: ”Hvis man opholder sig mindre end 24 timer i Tyskland, må man gerne krydse grænsen uden at skulle registrere sig, i karantæne og testes.”

Priss gør i svaret ikke opmærksom på, at de danske myndigheder siger noget andet. Samme besked ligger med store bogstaver på Priss’ website, hvor der dog er et link med noget mindre bogstaver til ”Udenrigsministeriet”.

Dansk Handelsblad spurgte direktør i Priss Michael Egeberg, hvorfor man ikke henviser til de danske regler i sine Facebook-svar.

Det ønsker Michael Egeberg ikke at kommentere.

De danske myndigheder fraråder rejser til hele Tyskland og opfordrer samtidig til selvisolation i to uger, hvis man har været i Tyskland.

Karantæne for egen regning

Nogle arbejdsgivere kræver, at medarbejderne bliver hjemme to uger for egen regning. Det gælder blandt andet Sønderborg Kommune.

- Hvis man foretager en ikke-nødvendig rejse til for eksempel Tyskland, så kræver vi efterfølgende 14 dages selvisolation uden ret til løn, siger HR-chef Aase Henriksen til Flensborg Avis.

I modsætning til i foråret, da den dansk-tyske grænse var lukket og folk, der krydsede grænsen blev kontrolleret, er der i øjeblikket kun stikprøvekontrol.

Konkurrenterne Poetzsch og Duborg, der arbejder sammen i United Shops, fortæller med et banner på deres websites, at ”grænsen er åben - og ja du må gerne komme ned og handle”. På websitet er der alene henvisning til de tyske regler - og altså ikke et ord om selvisolering i Danmark.

- Karantæne er ikke et krav fra de danske myndigheder. Kun en anbefaling, siger direktør for Poetzsch og Duborg, Bernd Christiansen, som forklaring på, at butikkernes websites ikke henviser til de danske regler.

- De danske arbejdsgivere, der forbyder deres ansatte at handle i Tyskland, må selv informere de ansatte. Det kan jeg ikke klare her fra Tyskland, siger han.

[caption id="attachment_93326" align="aligncenter" width="696"] Screendump fra Otte Duborgs website 26. november[/caption]

Fakta henviser til danske regler

Fleggaard, der i alt har 16 butikker fordelt på kæderne Fleggaard og Calle, har valgt at lukke halvdelen af butikkerne midlertidig på grund af den faldende kundestrøm.

Da de danske myndigheder gjorde Slesvig-Holsten orange som den sidste del af Tyskland i slutningen af oktober, henviste Fleggaard på sit website til de danske myndigheder. Siden er kæden hoppet med på vognen med de 24 timer, og nu står det ikke færre end tre gange på fleggaard.dk, at Tyskland ikke kræver test og karantæne ved ophold i færre end 24 timer. Længere nede, med mindre bogstaver, er først et link til regler for Slesvig-Holsten og nederst et link til de danske myndigheder.

Ifølge detaildirektør hos Fleggaard, Lars Mose Iversen, har koncernen ikke ændret strategi.

- 24-timers reglen er kun fremhævet, fordi det var den seneste justering fra tysk side. Strategien er den samme: Vi gør vores kunder opmærksomme på, at vi har åben i udvalgte butikker. I al markedsføring henviser vi til de danske og tyske retningslinjer og vejledninger, som man som kunde/borger kan forholde sig til, siger Lars Mose Iversen.

Grænsebutikkerne Købmandsgården og Scandinavien Park skriver ikke umiddelbart noget på deres websites om myndighedernes regler om trafik over grænsen.

Coop Danmarks har tre Fakta-butikker syd for grænsen. På Fakta Tysklands website henvises alene til de danske retningslinjer. Salgsdirektør Per Boesen siger, at Fakta hele tiden har holdt sig til vejledningen fra det danske udenrigsministerium.

- Og det fortsætter vi med, siger Per Boesen.

Opdateret 13. jan 2021