Pant på vej på tyske dåser - men først fra 2030

Grænsehandel 18. dec 2023 -
This describes the image
En drøm i dansk dagligvarehandel om pant på tyske dåser i grænsehandlen ser endelig ud til at blive en realitet igennem EU. Det glæder De Samvirkende Købmænd, der dog ærgrer sig over, at det først ser ud til at ske fra 1. januar 2030.  Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • En ny EU-emballageforordning ser ud til at blive endestationen for de pantfrie dåser i tyske grænsehandelsbutikker. Det møder kritik i dagligvarehandlen, at det først vil ske om seks år.   

Skrevet af: Søren Tougaard

Oppositionspartier, regeringspartier, skiftende miljøministre, interesseorganisationer som Dansk Erhverv og De Samvirkende Købmænd og ikke mindst handlen selv har i årevis forgæves forsøgt at presse på for pant på de ca. 1 milliard dåser øl, sodavand og energidrikke, som danskerne hvert eneste år hjemtager fra de tyske grænsehandelsbutikker.   

Nu ser den langstrakte føljeton og lobbyarbejde i 20 år omsider ud til at give resultat. Det ser ud til at lykkes med den nye EU-emballageforordning, som miljøminister Magnus Heunicke (S) i dag har stemt for, oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.  

- Vi har haft et stærkt ønske om at få løst problemet med de pantfri dåser fra de tyske grænsehandelsbutikker, der ender i vores natur. For vi bruger i forvejen for mange af klodens ressourcer, og vi skaber for meget affald. Det slider på vores jordklode, og det skader vores miljø. Derfor skal vi have de tyske dåser ind i et pantsystem, så de kan blive til nye dåser frem for at ende i vores natur. Det er godt, at vi nu ser ud til at få klarere regler for, at der altid skal opkræves tysk pant i Tyskland uanset, hvor dåserne sælges og hvem de sælges til, siger Magnus Heunicke.

Han tilføjer, at de nye regler desuden sikrer bedre konkurrencevilkår for de danske butikker, især i Syddanmark.

I Rådets forslag, som i dag er blevet vedtaget, er reglerne blevet tydeliggjort, så der er juridisk klarhed om, at der ikke kan være nationale særregler i grænseregioner og dermed også, at der skal være tysk pant på, når en drikkevare sælges i Tyskland.

Lange udsigter 

Hos De Samvirkende Købmænd (DSK) hilser man den nye EU-emballageforordning velkommen og glæder sig over, at det langt om længe er lykkedes at få ændret en særregel, der på mange måder har skadet den danske dagligvarehandel og samtidig har efterladt unødvendigt mange dåser i den danske natur.

- Der er stadig lang tid til EU-kravet forhåbentlig træder i kraft, men det havde haft endnu dårligere udsigt, hvis miljøministrene ikke var blevet enige i dag, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, der har arbejdet med sagen i samtlige de 20 år, hvor sagen har været i gang.

- Det eneste vi dog ærgrer os over er, at EU-forordningen formodentlig først gælder fra 1. januar 2030. Så det virkeligt positive er, at der er en horisont på, at der kommer til at ske noget. Det ærgerlige er, at den op imod 1 mia. dåser, som danskerne bringer med sig hvert år, fortsætter i hvert fald i fem år endnu, siger adm. direktør Jannick Nytoft, DSK.

Tilfredshed i dansk dagligvarehandel

Udsigten til, at de tyske grænsehandelsbutikker bliver pålagt dåsepant, som det er tilfældet alle andre steder i Tyskland, vækker glæde hos de danske dagligvarekoncerner. 

Salling Groups kommunikationsdirektør Henrik Vinther Olesen kalder det en både rimelig og fornuftig beslutning.

- Det fornuftige skyldes det åbenlyse, at en pantordning sikrer, at dåser og flasker bliver genanvendt til glæde og gavn for natur og miljø; i Danmark gælder det 9 ud af 10 dåser og flasker. Det rimelige er, at det stiller butikker nord og syd for grænsen lige, når det gælder panten. Det eneste ærgerlige er, at naturen og vi skal vente til 2029 for reglerne kan træde i kraft, skriver han i en kommentar på Linkedin. 

På samme sociale medie ytrer Rema 1000's kommunikationschef Jonas Schrøder sig i lidt hårdere vendinger over det, som han kalder dagens bedste nyhed. 

- Det er direkte pinligt, at Schleswig-Holstein i så mange år har fået lov at køre med egne usolidariske sørøver-regler midt i EU med "eksporterklæringer" til Danmark på dåser uden pant blot for at give grænsebutikkerne en miljøbelastende konkurrencefordel - som reelt er eksport af affald over en EU-grænse - spørg lige Danmarks Naturfredningsforening hvor mange tyske dåser, de finder i naturen på deres årlige indsamling, lyder det fra Jonas Schrøder. 

Hos Lidl Danmark glæder man sig over, at der er udsigt til, at der kommer pant på dåser og flasker købt i Tyskland, men samtidig er pressechef Thomas Sejersen forundret over, at det skal tage så lang tid at implementere. 

Han mener, de tyske dåser især udgør et miljømæssigt problem, når Danmarks Naturfredningsforening årligt indsamler ca. 75.000 dåser i Syd- og Sønderjylland, og op imd otte af ti dåser er uden pant.

- Dette er et konkret eksempel på, at der er tale om et udbredt problem, som kræver en politisk løsning – nu og ikke først om seks år, lyder det fra Thomas Sejersen. 

 

 

 

 

 

 
 

 EU’s ministerråd skal nu forhandle med Europa-Parlamentet om en endelig aftale

Opdateret 18. dec 2023