Afviser plante-kost i institution: Vegetarisk forening hiver Jammerbugt Kommune i retten

Forbrugere 21. jun 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto. Veggieday
  • Dansk Vegetarisk Forening kalder det diskrimination, når familier ikke kan få vegetarisk og vegansk mad i offentlige institutioner. Flere retssager på vej 

Skrevet af: Søren Tougaard

En institution i Jammerbugt Kommune har siden 2020 afvist at servere vegansk mad for familien Kjær Brinkmanns to døtre. Familien må heller ikke selv tage deres egne madpakker med hjemmefra. 

I Dansk Vegetarisk Forening mener man, det er problematisk, at familier bliver afskåret fra at leve vegetarisk eller vegansk i offentlige institutioner. 

Derfor hiver foreningen nu den nordjyske kommune i retten, skriver DR.    

- Vi ville ønske, at det ikke var nødvendigt at gå rettens vej for at sikre veganere og vegetarers ret til at spise måltider uden animalske produkter. Men der er desværre en udbredt forskelsbehandling af familier og borgere, der ønsker nærende, plantebaserede måltider – også når de er indlagt på danske hospitaler, i psykiatrien, på plejehjem og når de sender deres børn afsted i daginstitution. Derfor må vi nu prøve spørgsmålet ved domstolene, siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl i en pressemeddelelse.  

Kræver 25.000 kr. i erstatning

Han fortæller, at foreningen fører sager for fire familier, der har været udsat for det, som foreningen betegner som diskrimination.

Udover Jammerbugt Kommune har Dansk Vegetarisk Forening stævnet Københavns Kommune, Region Sjælland og Region Hovedstaden for forskelsbehandling. 

Direktøren i børne- og familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune, Diana Lübbert Pedersen, skriver til DR, at det er Fødevarestyrelsens officielle kostråd, der bestemmer, hvilken mad der serveres i kommunens institutioner. 

Hun oplyser, at kommunen ifølge dagtilbudsloven alene kan fritage et barn fra madordning på grund af lægedokumenteret allergi eller anden sygdom, som kræver specialkost. 

I stævningen af kommunen kræver Dansk Vegetarisk Forening en erstatning til familien på 25.000 kr. 

 

Opdateret 21. jun 2022