Væksten udebliver i dagligvarehandlen

Forbrugere 25. feb 2019 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
Skrevet af: Søren Tougaard

Tegn en vandret streg med en lineal. Så får du et præcist billede af udviklingen i salget af fødevarer og andre dagligvarer herhjemme.

I januar 2016 lå det sæsonkorrigeret værdiindeks på 100,9, mens det samme tal i januar 2019 lå på 101, viser tal fra Danmarks Statistik.

Mens det samlede detailsalg korrigeret for prisudvikling gik frem med beskedne 0,1 pct. i januar i forhold til samme måned sidste år, faldt salget af fødevarer og andre dagligvarer marginalt med 0,1 pct. i samme periode.

Fra december til januar faldt salget fødevarer og andre dagligvarer med 0,4 pct., mens det generelle detailsalg faldt 0,3 pct.

Lidt opmuntring er der dog at hente for dagligvarebranchen. Måles salget over den seneste tre måneders periode november-januar, er omsætningen af fødevarer og andre dagligvarer gået frem med 0,6 pct., mens detailsalget steg med 1 pct. i samme periode.

Udfordret forbrug

Hos Dansk Erhverv mener man, at væksten i danskernes forbrug er overraskende lav.

- Detailsalget har haft udfordringer i løbet af det seneste år, så detailsalget var i januar blot 0,5 pct. højere end januar sidste år. Det er overraskende lav vækst set i lyset af, at der i øjeblikket er gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug. Beskæftigelsen er rekord høj, og stiger måned efter måned, ledigheden er lav og reallønnen stiger pænt. Forbrugertilliden, der er en pejling på, hvor glade danskerne er for at hive pungen op af lommen, er faldet siden sommerferien sidste år. Det tyder på, at faldet i forbrugertilliden er gået ud over detailsalget herhjemme, lyder det i en kommentar fra Kristian Skriver, økonom hos Dansk Erhverv.

Et haltende detailindeks er ikke kun et dansk fænomen.

Tal fra Eurostat viser, at det samlede detailindeks for de 28 EU-lande faldt med 1,4 pct. fra november til december. Her var faldet i Danmark mindre end EU-gennemsnittet, mens de største fald blev registreret i vores nabolande Tyskland og Sverige.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?