Unges interesser i klima er styrtdykket

Forbrugere 22. jun 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: Henrik Frydkjær
  • På tre år er de unges interesse for klimaet blevet halveret, viser nye tal fra Arla Fonden 

Greta Thunberg har i flere år stået i spidsen for et klima-oprør, der er blevet set som en generationskamp.

Men noget tyder på, at den generationskamp har mistet lidt af pusten. I hvert fald i Danmark i den aldersgruppe, som Arla Fonden når frem til i sin årlige analyse ”Børn, Unge og Mad".

I 2020 mente 43 pct. af de unge, at det var "meget vigtigt" eller "vigtigt", at familierne gjorde noget for at leve miljø- og klimavenligt. I år er det tal kun 25 pct. Næsten en halvering.

Samtidig er andelen af børn, der "slet ikke" synes, at det er vigtigt, steget fra fire til 10 pct. i samme periode.

- Det er et dramatisk fald. Og jeg synes, det vidner om, at der er virkelig mange dagsordener på spil i øjeblikket, som både børn og voksne taler om. Først kom corona, så krig i Ukraine og så forhøjede priser på mad. Det efterlader mindre plads til klima. Når et land i Europa er i krig, og børn er på flugt, kan det skubbe klima længere ned på dagsordenen,” siger direktør Sanne Vinther, Arla Fonden.

Er det slut med klimagenerationen?

- Nej. Den generation vil være – og er – optaget af klima. Lige nu fylder andre ting bare endnu mere. Alle de andre begivenheder afføder tanker om alt fra andre børns skæbne til familiernes egen situation. Jeg er sikker på, at vi vil se tilbage på generationen som dem, der bar klima og bæredygtighedsdagsordenen frem. Ikke mindst, når de bliver større og flytter hjemmefra, siger Sanne Vinther.

Flere tusinde kommer hvert år på Arla Fondens madlejrskoler, og i forhold til madlavning, oplever Sanne Vinther, at der stadig er et stort fokus på at gøre det rigtige. Børnene tænker på madspild, grønne fødevarer og bæredygtighed generelt.

Arla Fonden vil derfor fortsat fokusere på at give børnene erfaringer med madlavning, smag og madspild på en bæredygtig og klimavenlig måde. 

- Men vi tror ikke, at læringen skal være for alvorstung og katastrofeorienteret. Vi fokuserer i stedet på at ændre de små ting, som giver de unge nye vaner. Og det vil vi fortsætte med – uanset om børnene selv har større eller mindre fokus på klima, siger Sanne Vinther.
 

Opdateret 23. jun 2023