Udlejning af sommerhuse når endnu en rekord

Forbrugere 23. nov 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • 2022 har allerede nu nået samme niveau for udlejning af sommerhuse som hele 2021

Er der gæster i sommerhusene, er der kunder i sommerlandets dagligvarebutikker, og de seneste år har der været rigtigt mange overnattende i de danske sommerhuse.

Nu tyder nye fra Danmarks Statistik på, at antallet af overnattende i de udlejede sommerhuse i 2022 bliver det højeste nogensinde.

Det skyldes dels, at tyskerne er tilbage efter corona-pausen, dels at danskerne fik smag for sommerhusferie under corona-pandemien.

 I årets første måneder fra januar til oktober har der været 21,9 mio. overnatninger i udlejede danske feriehuse. Det er 10 pct. flere end i 2021. Der er sket et fald i antallet af danske overnatninger i forhold til corona-årene, men tallet er fortsat højere end i 2019.

Samtidig er der sket en kraftig stigning i antallet af udenlandske overnattende.

Kigger man på bookingerne for resten af året, er de formentlig præget af inflationen og usikkerheden blandt forbrugerne både i Danmark og resten af verden.

I hvert fald er der foretaget 28 pct. færre bookinger end på samme tidspunkt i 2021.

 

For tidligt at spå om 2023

Pia Loft, der er direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening, glæder sig over, at flere danskere end før corona vælger feriehuset til på alle tider af året.

- De nære ferier, hvor man ikke skal så langt hjemmefra, er virkelig kommet i høj kurs. Det sparer tid og dyr benzin at rejse kort, og så gavner det også klimaet, siger hun i en pressemeddelelse fra Dansk Erhverv.

En øget grøn omstilling af feriehusbranchen vil yderligere sætte skub i efterspørgslen, lyder det fra brancheforeningen.

- Både danske og udenlandske gæster går op i, at de på deres ferie bor i et hus, som er energioptimeret. Vi håber at flere danske feriehusejere vil investere i at gøre deres feriehus grønnere. Men det er op ad bakke i økonomisk usikre tider. Derfor er der brug for et energiforbedringsfradrag, så vi undgår at den grønne omstilling går i stå.

Pia Loft siger, at det endnu er for tidligt at sige, i hvilken grad fremgangen for feriehusene vil fortsætte i 2023. De foreløbige bookinger for 2023 skal tolkes med stor varsomhed, vurderer hun.

- Kombinationen af høj inflation og højere leveomkostninger gør alting meget usikkert også for bookingtallene for feriehusene. Dertil kommer tendensen til, at flere gæster er begyndt at booke kortere tid før afrejse. Vi mangler fortsat mange huse til udlejning, og forhåbentlig vil flere danskere se positivt på udlejning, så feriehuset kan bidrage til husholdningskassen frem for at stå tomt.

I Dansk Erhverv giver den kommende recessionsperiode også panderynker, særligt når det gælder de udenlandske feriehusgæster. 

- Tyskerne er de suverænt vigtigste udenlandske gæster for feriehusbranchen. Den økonomiske udvikling i Tyskland bliver altafgørende for, om medvinden i feriehusbranchen fortsætter. Faren er, at tyskerne bliver hjemme, hvor fødevarer og oplevelser er billigere pga. lavere moms og afgifter. Vi ville kunne appellere mere til de mange miljøklimabevidste tyskere, hvis flere feriehuse blev energioptimeret, siger Lars Ramme Nielsen, markedschef for Turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv.

Opdateret 23. nov 2022