Stort prishop på dagligvarer i januar
De danske forbrugere har i en årrække været vant til en meget lav inflation, men måske skal forbrugerne vende sig til højere priser fremover.
I hvert fald bevægede priserne sig med høj hast opad i januar.
I følge Danmarks Statistik steg det samlede forbrugerprisindeks 1,3 pct. i januar 2019 i forhold til samme måned sidste år. Det er en stor stigning i forhold til december 2018, hvor stigningen 'blot' var på 0,8 pct. det seneste år.
Årsagen hertil er ikke mindst, at fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer er blevet 1,1 pct. dyrere fra januar 2018 til januar i år.
Det står i stor kontrast til den senest måling for december 2018. Her kunne forbrugerne glæde sig over, at priserne på fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer var faldet med 0,2 pct. det seneste år.
- En inflation på 1,3 pct. er den højeste inflation, vi har oplevet i Danmark siden november 2017. Men en inflation på 1,3 pct. er fortsat lav set i et historisk perspektiv, men i de seneste år har inflationen været lav - seneste i september sidste år var inflationen på blot 0,6 pct. Vi har i de seneste år oplevet pæn økonomisk fremgang herhjemme og i Europa – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men inflationen har været lavt i både Danmark og Europa, lyder det i en kommentar fra Kristian Skriver Sørensen, økonom i Dansk Erhverv.
Flere penge til forbrug
Også alkoholiske drikkevarer og tobak er blevet dyrere. Samlet set er der tale om en prisstigning på 2,2 pct. siden januar 2018.
Ifølge Danmarks Statistik skyldes udviklingen især stigende priser på store kategorier som vin, kød, brød og kornprodukter.
Omvendt kunne forbrugerne blandt andet varme sig på, at vinterudsalget betød, at priserne på tøj og sko faldt 7,4 pct. i januar sammenlignet med december 2018.
Samtidig peger Kristian Skriver Sørensen på, at lønnen er steget 2,5 pct. i 3. kvartal 2018 sammenlignet med samme kvartal 2017.
- Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen. Det giver bedre muligheder for at øge det private forbrug herhjemme, siger han.