Spild
Vi har arbejdet med fornuftig disponering og afdisponering, længe før det blev moderne at tale om madspild... Madspild er overordnet set en katastrofe. Særligt, når der er så mange, der kan få gavn af maden. Så del ud! Men, så let er det bare ikke. Der er moms- og fødevareregler og skam den, der ikke har respekt for disse. I butikkerne arbejdes der hårdt med datoer - både _x0094_Mindst holdbar til_x0094_ (_x0094_Danni
ficeret_x0094_ til _x0094_Bedst før_x0094_) samt
_x0094_Sidste anvendelsesdato_x0094_. Og nu kommer vi til paradokset. Den ene dag hænges butikkerne ud for at have varer med for gamle datoer til fare for forbrugerne og den næste revses de for at smide gode varer ud... Jeg ville elske at forære udløbne varer væk. Men jeg ønsker ikke at blive hængt ud som den, der har foræret en vare væk, som en person (måske) er blevet syg af. Jeg kan have sympati for _x0094_skral
dere_x0094_, der finder brugbare
varer i containere, men hvis det nu er en rullepølse med listeriabakterier, der bliver
fisket op - ja, så har jeg det
rigtig skidt. Og mon ikke også det kunne resultere i en spændende historie ...
Nu er det danske forbud mod at afsætte fødevarer efter holdbarhedsdatoens udløb så ophævet. Det ligger yderligere pres på butikkerne. Butikken er nemlig ansvarlig for, at varen stadig er _x0094_egnet til konsum_x0094_.
Jeg har valgt ikke at sælge varer efter holdbarhedsdatoens udløb, fordi det kan være vanskeligt at vurdere (... og forklare/ dokumentere overfor tilsynsmyndighederne), hvor længe _x0094_egnet til konsum_x0094_ gælder. Det er også uklart, hvordan jeg står, hvis forbrugeren klager over varen.
Jeg er derfor stadig _x0094_uvenner_x0094_ med sympatiske Selina Juul, samtidig med at jeg ville ønske, at jeg kunne løse paradokset.
Mit håb for 2015 er, at alle de involverede myndigheder sætter sig sammen og laver nogle krystal klare regler, så spildet kan bruges fuldstændig problemløst.
Et andet kolossalt spild hersker efterhånden over hele landet udtrykt ved den massive overkapacitet på dagligvare m2.
Mange politikere har under krisen valgt at vise handlekraft ved at lægge dagligvarebutikker på enhver bar mark. Der udtænkes snedige lokalplaner, dispenseres, etc., for at kunne sige: _x0094_se, hvad jeg har sørget for kom op af jorden_x0094_. Fra kunder (vælgere...) ved jeg, at det i stigende grad er blevet gennemskuet... Mange butikker har således fået deres eksistensgrundlag truet. Det kan man jo sige blot er udvikling og fornuftig konkurrence, men det er bare for nemt.
Når der i en by ligger flere
dagligvarebutikker, end der er omsætning til, så vil nogle være nødt til at geare ned/ lukke og det kan bl.a. betyde følgende:
Butikkerne har ikke den nødvendige omsætning og derfor oplever kunderne mange steder ikke optimale butikker. Det er spild af ellers gode koncepter og giver endnu mere madspild.
Butikkerne har ikke økonomi til at være støtte funktion i byen, hvilket betyder spild af frivilliges arbejdskraft og unges muligheder for succesoplevelser.
Bymidter lider - fra dagligvarer til udvalgsvarer. Spild af investeringer i både butikker og bygninger.
Langt til dagligvarer giver spild af benzin/ CO2 mål samt af _x0094_varme hænder_x0094_, da disse skal tage sig af banale indkøb for svage borgere.
Og jeg anklager ikke de butikker, der har taget i mod placeringerne med kyshånd.
Jeg tænker bare, at det havde været rart med mere forstandige politikere, der i stedet havde kæmpet for diversiteten og kvaliteten af vareudbuddet til borgerne;
der havde kæmpet for at planlægge deres bymidter med både bæredygtig handel, bredt kulturliv, sociale mødesteder samt spændende oplevelser. Politikere, med vision om andet end kønsløse bygninger langt fra borgerne og som havde haft mod til at tænke ud af boksen og måske skaffet danskerne visionære by konstruktioner.
Jeg håber inderligt, at konsekvenserne er gået op for politikerne, så ingen af de ødelæggende center- og butiksplaceringer, der endnu kun er på tegnebrættet/under lokalplansarbejde bliver gennemført. Men det kræver politisk visdom og mod...
Lisbeth Dalgaard
Jørgen Nielsen
Claus Juel-Jensen
Anette Falberg
Per Thau
Peter Høgsted
Michael Østergård
Hennin Bahr
Marianne Gregersen
John Wagner
Niels Jensen
Mona Juul
Flemming Birch
GÆSTE SKRIBENT