Skolemadpakken er bedre end sit rygte
Det er langt fra slaskede leverpostejsmadder, der kendetegner dagens skolemadpakker. Faktisk kan fire ud af fem elever lide deres medbragte madpakker, mens mere end seks ud af ti glæder sig til at sætte tænderne i maden.
Det viser en undersøgelse blandt 900 elever i 5. og 6. klasse fra 25 skoler i Region Midtjylland, som er blevet spurgt om deres madvaner i forbindelse med Arlas projekt Madmovers.
Undersøgelsen er udført af Madkulturen, og her fremgår det, at ni af ti elever har en madpakke med i skole.
Typisk i form af rugbrød (48 pct.), mens frugt og grønt er med i henholdsvis 41 pct. og 33 pct. af skolemadpakkerne.
Undersøgelsen viser også, at fastfood kun spises af 2 pct. af eleverne, mens 1 pct. svarer, at de ikke kan lide deres medbragte mad.
Bedre rammer
Madmovers er et undervisningsforløb udviklet af Arla i samarbejde med Arla Fonden, to lærere og en kok, foruden Karen Wistoft, der er professor i madkundskab, smag og trivsel.
Hun er overrasket over undersøgelsen, men mener også, at den giver anledning til at se på, hvordan skolerne indretter spisningen.
For undersøgelsen viser også, at hver anden elev er sulten efter frokost.
Samtidig oplever seks ud af ti elever således at være lidt sultne ved skoledagens slutning, mens hver 10. angiver, at de er meget sultne.
"Eleverne når ikke at spise op, eller får simpelthen for lidt mad med. Sult gør det svært at for eleverne at koncentrere sig, så vi skal have rammerne for spisningen i skolen forbedret for eleverne", siger Karen Wistoft.