Iværksættere: Scan din flaskebon og få en gave

Forbrugere 15. sep 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Nyere flaskeautomater registrerer også 0 pant (øvrige) som eksempelvis dåser fra grænsehandlen. Når de er registreret, giver de point i Graitors app. Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Graitors app giver forbrugerne point, når de scanner deres flaskebon. Point giver gaver fra butikker, der dermed får reklame

Langt de fleste danskere afleverer tomme dåser og flasker i en flaskeautomat eller på en pantstation, og i 2020 modtog Dansk Retursystem 1,7 mia. flasker og dåser.

Alligevel ender emballage fra både danske butikker og grænsehandlen stadig i naturen.

Iværksættervirksomheden Graitor vil med en ny app og såkaldte treats gerne motivere de sidste forbrugere til også at huske, at dåser og flasker skal afleveres, så den kan genbruges.

Således lyder i hvert fald begrundelsen, når man spørger kommunikationsdirektør i Graitor Tobias Astrup, hvorfor de fire unge iværksættere har etableret Graitor.

- Man kan også få point for flasker, der ikke giver pant. Det kan blandt andet være dåser fra grænsehandlen, som vi med vores tilbud får folk til at aflevere på pantstationen eller i en butik, siger Tobias Astrup.

Ifølge Dansk Retursystem (DS) registrerer nyere pantstationer og flaskeautomater 0 pant på bonnen. Men i butikkerne er det butiksejeren, der bestemmer, hvorvidt automaten skal spytte eksempelvis tyske dåser og andet 0 pant ud igen. De har alene ansvar for at modtage emballage af den type, de sælger i butikken – og kun hvis emballagen er tilmeldt DS.

 

Virksomhederne betaler

Når man som forbruger scanner sin flaskebon med Graitor-appen, inden man afleverer bonen i supermarkedet, opsamler man point i appen.

Pointene kan indløses i en af de butikker eller spisesteder, der samarbejder med Graitor.  Virksomhederne bliver markedsført i appen, hvor de fremviser deres gaver, de såkaldte treats.

Et treat kunne for eksempel være et par strømper fra Jack & Jones for 15 point - eller 50 pct. rabat på en given type gin hos Vin&Vin i Aalborg. Den rabat koster 40 point.

Mens appen er gratis for forbrugerne, skal de medvirkende virksomheder betale for den markedsføring, de får ved at være med.

Graitor er to måneder gammel og endnu kun etableret i Rødovre og Aalborg.

- Vi kørte en seks ugers test i Rødovre og opnåede at få ca. 1400 brugere. To uger efter er vi på ca. 3400 brugere. Aalborg har også taget rigtig godt imod os. Vi dækker kun Rødovre og Aalborg med treats, men alle i Danmark kan downloade Graitor og scanne deres pantkvitteringer. Vi satser på at være over hele landet om et år, siger Tobias Astrup.

Opdateret 15. sep 2021