Prognose: Salget af færdigretter nærmer sig 3 mia. kr. om få år
De danske forbrugere efterspørger i stigende grad nem og hurtig aftensmad. Det ses ikke alene på den eksplosive udvikling i danskernes udespisning og køb af take-away, men også på salget af færdigretter, som bliver købt i butikkerne.
Ifølge analysevirksomheden Euromonitor blev der sidste år solgt færdigretter for ca. 2,3 mia. kr. i dansk detailhandel. Det svarer til en stigning på 76 pct. siden 2004.
Samtidig forudser Euromonitor, at butikkernes salg af færdigretter vil vokse med ca. 450 mio. kr. til 2,75 mia. kr. over de næste fem år, svarende til en vækst på 21 pct.
En væsentlig årsag til fremgangen skal findes i, at flere danske husstande oftere køber færdigretter end tidligere.
F.eks. viser den seneste forbrugerundersøgelse, som GfK Consumerscan har lavet for Landbrug & Fødevarer for 4. kvartal 2018, at mere end 85 pct. af de danske husstande har købt færdigretter det forgangne år.
Tilbage i 2015 lå den tilsvarende andel på lige under 75 pct., eller knap tre ud af fire husstande.
Færdigretter i vækst
Især det stigende antal singlehusstande, der i dag udgør lidt mere end 1 mio. danskere, giver grobund for yderligere vækst, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.
For singlerne tilbereder i mindre grad end andre et varmt måltid i løbet af ugen, mens de omvendt oftere spiser en færdigret.
I Landbrug & Fødevarers nyeste undersøgelse om danskernes aftensmad var det kun 43 pct. af alle singler, der havde spist et varmt, hjemmelavet måltid til aftensmad den seneste uge, mens andelen for alle andre lå på 54 pct.
"Landbrug & Fødevarers undersøgelse om danskernes aftensmad viser, at aftensmaden skal være nem og hurtig at tilberede, og færdigretter kan her være et populært alternativ til hjemmelavet mad - især blandt dem, der bor alene. Forventningen til fremtidens salg af færdigretter samt det stigende antal singlehusstande indikerer derfor en lys fremtid for færdigret-markedet", lyder vurderingen fra Landbrug & Fødevarer i deres seneste analyse, "Foodservice er fremtidens fødevarer".