Ny undersøgelse: Høje fødevarepriser får danskerne til at prioritere madspild

Forbrugere 4. apr 2023 -
This describes the image
Foto: Too Good To Go
  • Coop bekæmper påskespild sammen med Stop Spild Lokalt, og Too Good To Go spotter spareiver

En ny undersøgelse fra Epinion lavet på vegne af Too Good To Go viser, at inflationen vil påvirke de danske forbrugeres påskeindkøb. Mere end 78 pct. af forbrugerne overvejer at købe dagligvarer tæt på udløbsdatoen for at spare penge.

Undersøgelsen viser imidlertid også, at mange ikke stoler på datomærkerne. Ifølge Too Good To Go handler det om at ændre mindsettet hos forbrugerne.

- Vi oplever lige nu en stigning på 27 pct. i salget af vores lykkeposer kontra sidste år, hvilket understreger den økonomiske krise, vi befinder os i. Vi håber naturligvis, at de vaner, som danskerne danner sig nu, hvor der er mere fokus på at få brugt alle de råvarer, som kommer ned i kurven, forbliver. Det er både godt for danskernes pengepung, og samtidig får vi mindsket madspildet, siger landechef i Too Good To Go, Heidi Boye.

Coop donerer mad fra 400 butikker

Men ikke alt bliver solgt via lykkeposerne. Og ikke alle varer bliver solgt, før de løber på dato inden påskedagene, hvor mange butikker holder lukket.

Derfor vil 400 butikker i Coop onsdag aften åbne dørene for organisationen Stop Spild Lokalt, som vil hente varer, der ikke kan sælges efter påsken.

Det drejer sig først og fremmest om de butikker, der holder lukket i påskehelligdagene, og dermed har mange varer, som ikke kan holde sig, til butikkerne åbner igen efter påske.

- Vi er glade for vores mangeårige samarbejde med Coop. Det er helt fantastisk, at deres butikker vil være med til at hjælp børn, familier og sultne maver i en svær tid, så det sætter vi stor pris på. Vi har oplevet en stor efterspørgsel på vores mad, og heldigvis også en stor villighed til at hjælpe - både af frivillige, men også fra Coops butikker, siger lederen af Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen.

Samarbejdet med Stop Spild Lokalt er et af en række tiltag, Coop gør for at minimere madspildet.

- Det er Coops ambition, at ingen mad skal gå til spilde. Udover vores daglige samarbejde med To Good To Go og Stop Spild Lokalt tester vi løbende en række koncepter og løsninger, der skal gøre os i Coop endnu bedre til at redde maden, og på den måde nå vores egne madspildsmål, siger koncerndirektør Per Thau, Coop.

Too Good to Go: Mad tæt på udløbsdatoen er ikke dårlig mad

Too Good To Go finder det glædeligt, at 78 pct. af respondenterne overvejer at købe mad tæt på udløbsdatoen til årets påskefrokost. 

Selvom flere kigger mod varer tæt på udløbsdatoen, så er der blandt de 57 pct., som ikke overvejer at købe mad tæt på udløbsdatoen, en frygt for, at maden viser sig at være for gammel.

Men denne frygt er ifølge Heidi Boye ubegrundet:

- Mad tæt på udløbsdatoen er ikke dårlig mad. Det er netop den misforståelse, som vi arbejder for at komme til livs, og derfor lancerede vi for år tilbage vores ‘Se, Duft, Smag’-mærkat, som skal guide danskerne til at bruge deres sanser, inden de kasserer maden. Men vi kan se, at der stadig ligger et stort arbejde foran os for at sikre, at flere forbrugere får ændret deres mindset, hvis vi skal mindske madspild i Danmark såvel som globalt.

‘Se, Duft, Smag’-mærkatet blev udrullet på mere end 260 forskellige danske og internationale brands, på baggrund af en undersøgelse, som viste, at mange forbrugere ikke kendte forskellen på mærkaterne ‘bedst før’ og ‘sidste anvendelsesdato’. 

7 råd til at reducere madspild i påsken

Ifølge Heidi Boye, landechef i Too Good To Go og Ph.d. i forbrugeradfærd, er der 7 konkrete råd til, hvordan vi kan komme madspild til livs i påsken. 

1.    Køb ikke mere, end I skal bruge
Sørg for at købe ind til det antal personer, I bliver, så I slipper for uanede mængder af mad, som aldrig bliver spist. Skal der fx bruges purløg som pynt til flere retter, så husk, at ét bundt rækker langt. Skal du holde flere påskefrokoster, så sørg for, at menuen er den samme, så du kan genbruge rester fra forleden.
2.    Køb madspildsvarer
Mange har allerede planlagt påskefrokosten og ved, hvilken dag, den ligger. Hvis du handler i dagene op til, kan du med fordel gå efter nedsat rugbrød, grønt eller kød, som alligevel går på dato den dag, du skal holde påskefrokosten. 
3.    Tænk madvarerne ind i flere retter
Tit skal den samme ingrediens bruges i flere påskeretter fx æg, citron og løg – råvarer som tit købes i større mængder – så husk at tænk alle retterne til bunds, inden du står med to net citroner, når du kun reelt skal bruge ét.
4.    Brug eller gem rester i fryseren
Smid aldrig mad ud, som sagtens kan bruges igen. Stegte grøntsager kan nemt fryses ned og bruges til suppe på et senere tidspunkt, og rester af rugbrød, smør, ost eller æg kan også ganske fint fryses ned og bruges i retter senere.
5.    Giv dine gæster resterne med hjem
Har du en masse mad til overs, så tilbyd dine gæster at få det med hjem, så flere får glæde af den mad, der er i overskud. Vil gæsterne ikke have det, kan du med fordel banke på hos naboen og tilbyde det til dem.
6.    Æg holder længere, end vi tror
Æg holder ofte meget længere end den dato, der er angivet på datomærkningen. Æggekartonen har en holdbarhedsdato, som ifølge EU-reglerne er 28 dage efter æglægningen. Desuden er datoen baseret på, at æggene skal opbevares ved stuetemperatur – men de holder sig meget længere i køleskabet. Æg, der har været opbevaret i køleskabet, holder sig flere uger efter, at sidste holdbarhedsdato er overskredet. Så længe æggene lugter og ser ud, som de skal, er de sikre at spise.
7.    Husk, at holdbarhedsdatoen er vejledende
Brug din smags- og lugtesans til at vurdere, om maden kan spises, selvom holdbarhedsdatoen er overskredet. I mange tilfælde kan mad- og drikkevarer sagtens indtages længe efter ‘bedst før’-datoen.  

Opdateret 4. apr 2023