Lokale ildsjæle bag ny andelsbutik

Forbrugere 2. maj 2018 -
This describes the image
||||| ||Pelle Nedergaard: Foto: Henrik Frydkjær |||
Skrevet af: Henrik Denman

I det østlige Hillerød i Nordsjælland ligger det store boligområde, Kongens Vænge. I et hjørne af området er det tidligere Spar supermarked ved at blive revet ned, så Lidl kan opføre en ny butik.

Ved siden af byggegrunden har en ny type fødevarebutik set dagens lys. Her er en pavillon opstillet, som huser en ny, miljøvenlig andelsbutik.

Her har medlemmerne siden marts kunnet købe dagligvarer, der lever op til forbrugernes krav til de fødevarer, de anvender i husholdningen. Initiativtagerne til andelsbutikken er den tidligere købmand i Spar, Palle Nedergaard, og Marie Schmidt, der er ansat som projektkoordinator i Kongens Vænge for at skabe nye, små arbejdspladser til folk i området.

Desuden er Niels Holck med i projektet. Han er projektmager og har deltaget i udviklingen af andelsbutikken især med de teknologiske løsninger.

[caption id="attachment_69073" align="alignnone" width="300"] Pelle Nedergaard: Foto: Henrik Frydkjær[/caption]

Palle Nedergaard er entusiastisk omkring projektet:

– Jeg synes, det er en super god idé. Vi skal støtte de lokale, små producenter, og det er en god idé at købe lokale grøntsager, kød og fisk. Det er et spændende og interessant projekt, siger han.

For Palle Nedergaard er det en oplevelse at starte fremtidens dagligvarebutik helt fra bunden med udgangspunkt i fødevarer, som medlemmerne prioriterer højest.

– Medlemmerne er meget bevidste forbrugere. De vil have fødevarer, hvor man i produktionen passer på miljøet, og de vil have lokale leverandører, så der er kort transportvej, og så man samtidig støtter små producenter i det lokale område, siger han.

Butikken

Palle Nedergaard arbejder i dag i Meny i Frederiksværk, men i sin fritid er han en af initiativtagerne og ildsjælene bag den nye andelsbutik. Butikken er et forsøg, men han håber, at den bliver en succes, så der måske kan skabes en arbejdsplads i butikken.

– Det handler både om at bakke op om de lokale producenter og den lokale arbejdskraft. Det er rigtig godt, hvis vi kan skabe en arbejdsplads for en, der ellers ville have svært ved at komme i job. Nu bruger vi det næste halve år på at skabe kunder og leverandører, siger han.

Målet er at nå op på 7-800 varenumre, men foreløbig er butikken oppe på at have omkring en fjerdedel antal varenumre i den 22 kvm. store butik.

Butikken har lavet en brugerundersøgelse, som viser, at medlemmerne prioriterer økologiske og klimavenlige varer og så mange lokale leverandører som muligt.

Butikken satser også på at sælge i løs vægt og dermed bruge mindst mulig emballage.

Varer som mel, gryn, bønner og nødder vejer kunderne selv af og hælder i egne, medbragte beholdere. Man kan også købe glas til at hælde varerne i.

Ideen er både at spare på emballage og plastik og samtidig skåne miljøet.

Butikken har foreløbig indgået aftaler med Svanholm og Mangholm, som er en gård tæt på Hillerød, der producerer grøntsager og kød.

Lokale producenter

Palle Nedergaard siger samtidig, at det er en udfordring at finde lokale producenter, som kan levere fast til butikken. Butikken skal både leve op til medlemmernes forventninger om at finde et tilpas stort udvalg af fødevarer, så de kan tilberede et måltid, og samtidig skal man undgå madspild i større omfang.

– Vores udfordring med små lokale producenter er, at mange af dem ikke tidligere har haft fast afsætning. De har manglet et sted, hvor de kan få afsat deres varer. Det er helt klart en af vores opgaver. Samtidig med, at vi udvikler butikken, skal vi hjælpe lokale leverandører med at udvikle deres afsætning.

Niels Holck er overbevist om, at andelsbutikken som koncept kan finde plads på mange øer og i små lokalsamfund, hvor købmanden er lukket.

– Andelsbutikken kan åbne i et ledigt lokale i en landsby eller på en ø eller tage et hjørne hos en lokal købmand. I hjørnet med andelsbutikken kan de sælge lokale varer og andre fødevarer, der er økologiske og lever op til klimabeskyttelse, og købmanden kan så sælge de øvrige dagligvarer, som andelsbutikken ikke har i sortimentet.

Planen er, at der skal åbne andelsbutikker flere steder i Nordsjælland i de kommende år. Beboerne i landsbyen Alsønderup nær Hillerød er godt i gang med at indrette en andelsbutik ligesom butikken i Hillerød.

Scan og betal

Andelsbutikken kan ikke klare sig på store idealer alene. Hvis den skal hænge sammen økonomisk, skal den være bygget op om moderne butiksteknologi.

– Når man bliver medlem, får man en nøglechip, som bruges til at åbne døren til butikken, når som helst på døgnet man vil handle. Inde i butikken er der en mobil scanner, hvor man taster sin kode, og derefter scanner man stregkoderne på hylderne, når man tager varerne. Når man er færdig, kan man betale med f.eks. MobilePay eller man kan få sendt en faktura, som man betaler via netbanken, fortæller Niels Holck.

Ideen til andelsbutikken kom fra Marie Schmidt, og hun tog kontakt til Palle Nedergaard, som havde været købmand i Østbyen i 21 år, da butikken lukkede i december.

– Vi vil gerne starte noget og skabe små virksomheder, som kan hjælpe folk i gang. Vi har en masse mennesker, som kan alt muligt her i området, og de kan meget mere end bare være klienter i et kommunalt system. Det her er det første projekt, hvor vi skaber noget nyt herude og noget handel, siger hun.

– Nu hvor Lidl ikke er åbnet endnu, er der et momentum, hvor vi kan skabe interesse for dette helt nye og anderledes initiativ, og vi kan starte et mere miljøvenligt, grønt indkøbssted, tilføjer Marie Schmidt.

Andelsbutikken har foreløbig godt 100 medlemmer. De betaler 100 kr. for en prøveperiode på seks måneder, og derefter skal medlemskabet koste 500 kr. per år i fem år.

– Hvis andelsbutikken har omkring 100 medlemmer, er det fint. Så kan vi få den kapital, der er nødvendig til at drive butikken med f.eks. strøm, siger Palle Nedergaard.

Opdateret 10. nov 2020