L&F: Forbrugernes udsagn kan ikke bruges som kød-fakta
Er kødforbruget nu også på retur i Danmark?
Læser man diverse forbrugerundersøgelse bør ingen vel være i tvivl. Flere danskere har fået ugentlige kødfrie dage de senere år, ligesom flere kantiner skærer ned i kødforbruget og nye plantebaserede produkter - som erstatninger for kød - lander i dagligvarebutikkernes kølediske.
Men spørgsmålet er mere kompliceret end som så, mener man hos erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.
- Sagen er, at vi ikke ved det. Man kan ikke bruge forbrugernes egne udsagn som fakta. Kød er en ingrediens som indgår i rigtig mange fødevarer og kan være forarbejdet på mange måder, så fordi nogle forbrugere har svaret, at de har et mindre kødforbrug, kan du ikke sætte lighedstegn mellem det, og at forbruget rent faktisk er faldet, siger Marianne Gregersen, afdelingsleder for markedsanalyse, forbrugerøkonomi og statistik i Landbrug & Fødevarer.
Hun peger på flere årsager til, at danskerne køber mindre fersk kød, mens andre tendenser hæver danskernes kødforbrug.
- F.eks. er udespisning et marked i stor vækst, og hvis du spiser mere take-away og laver mindre mad fra bunden, så går det ud over købet af fersk kød. Salget af convenience og convenience-kød som frikadeller og pulled pork er også stigende. Og det spiller naturligvis også ind på forbrugernes køb af fersk kød.
- Der er også nogle demografisk trends, der påvirker forbruget af fersk kød. Over 1 million af de 2,6 mio. husstande er singler, som ikke laver store måltider fra bunden. Så måske spiser vi i virkeligheden den samme mængde kød, men på andre måder, siger Marianne Gregersen.
Kostundersøgelse giver svaret
Rent produktionsteknisk er eksporten af okse- og kalvekød steget med 8.000 tons til ca. 38.000 tons i januar-maj i år sammenlignet med sidste år, mens importen er faldet med 1000 tons i perioden, viser tal fra Danmarks Statistik.
Dette kunne godt indikere, at danskernes forbrug af okse- og kalvekød er faldet, men også her vil Marianne Gregersen være varsom med at benytte disse tal som en vægt på danskernes reelle indtag af okse- og kalvekød.
- I opgørelsen af eksporten er der f.eks. dele, vi ikke spiser i særlig stor udstrækning herhjemme, og andre ting der ryger videre til forarbejdning i udlandet og efterfølgende bliver re-importeret i en lavere vægt. Så man kan ikke bruge det her tal over vareflow, men bliver nødt til at se på, hvad folk spiser, fortæller hun.
En sådan kostundersøgelse forventes først offentliggjort i 2022 - udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet for perioden 2019-2021.
Den sidste kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet for årene 2011-2013 viste, at hver dansker i snit spiste 52 kilo kød og fjerkræ om året.