Købmænd belønner madspildspioner
For ti år siden var madspild ikke noget, man talte om. Men det gjorde Selina Juul noget ved med forbrugebevægelsen Stop Spild Af Mad - og nu har madspildsbevægelsen bredt sig internationalt.
Det har købmændenes organisation, DSK, belønnet med en ny pris, Stræberen, som adm. dir. i DSK har overrakt til Selina Juul på Folkemødet på Bornholm.
Da Selina Juul som 13-årig rejste med sin mor fra Moskva til Danmark, bed hun især mærke i det store udvalg af lettilgængelige fødevarer. Hun undrede sig over, at hendes skolekammerater ofte smed noget af madpakken ud. Senere så Selina madspild i stor stil, da hun var i praktik hos en bager.
I 2008 oprettede hun Facebook-gruppen Stop Spild Af Mad og blev pludselig citeret i landsdækkende medier. Hun vidste, at hun havde ramt et behov for et opgør med en madkultur, der var kørt af sporet.
DSK har alle årene arbejdet tæt sammen med Selina Juul, og adm. direktør John Wagner, DSK, motiverer, at prisen ”Stræberen” går til Selina Juul:
- Selina har en eminent evne til at skabe alliancer, der kan fremme kampen mod madspild. Hun har forståelse for at understøtte det operationelle på butiksniveau og det strategiske hos interesseorganisationer og politikere.
- Det er tydeligt, at hun brænder for en bedre verden. Hun har ingen skjulte dagsordener. Det smitter, og man får lyst til at være en aktiv medspiller. DSK opfodrer Selina Juul til at give skulpturen videre til en ny prismodtager i 2019, som har stræbt efter en verden med mindre madspild.
I 2014 blev Selina Juul kåret som Årets Dansker af Berlingske. Prisen uddeles til danskere med store ambitioner og skal samtidig inspirere endnu flere til at turde mere og sigte højere. Hun har også modtaget et ridderkors af fortjenstordenen Pro Utilitate Hominum, Nordisk Råds Natur- og miljøpris og ALT for Damernes kvindepris.
Senest er hun havnet på førstepladsen af Nordic Business Report’s liste over "Top 20 Responsible Leaders in Northern Europe”.