Inflation: Dagligvarepriserne tager endnu et trin opad
-
Det seneste år er dagligvarepriserne steget med næsten 16 pct. Den høje inflation koster ifølge Dansk Erhverv en familie 37.000 kr. i år
De meget omtalte priser på el er ikke det eneste, der gør det sværere at få budgettet til at hænge sammen for mange danskere. Også priserne på dagligvarerne er steget kraftigt, og i august tog de endnu et nøk opad. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.
Sammenligner man priserne på fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer i august med august sidste år, er de steget med i alt 15,9 pct. I juli lå stigningen sammenlignet med juli 2021 på 14,6 pct.
Fra august sidste år til august i år er det samlede forbrugerindeks steget med 8,9 pct.
Dansk Erhverv forventer ikke, at det er toppen på inflationen.
- Ser vi fremad, så er det vores forventning, at inflationen først vil toppe hen imod slutningen af året i et niveau omkring 10 pct. for herefter at aftage langsomt igennem 2023. Hastigheden hvormed inflationen vil aftage er dog usikker og vil blandt andet afhænge af udviklingen i energi- og råvarepriserne, skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i et nyhedsbrev.
- Den historisk høje forbrugerprisinflation betyder desværre, at danskerne nu kan se frem til det største fald i reallønnen siden udbruddet af Korea-krigen i 1950. Status er nu, at danskernes realløn foreløbigt er blevet banket tre år tilbage i tid. De voldsomme prisstigninger vil unægtelig presse mange danskeres husholdningsbudget i år. En typisk familie med børn vil i 2022 skulle betale ca. 37.000 kr. ekstra for at købe de samme varer og tjenester som i 2021. Særligt husholdninger, der opvarmer deres bolig med gas, og som har et stort kørselsbehov, bliver hårdest ramt, skriver han.
Mælk, ost og æg er steget med 25,5 pct.
Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, skriver i sit nyhedsbrev, at fødevarer i gennemsnit kun blev 0,1 procent dyrere fra juli til august, og det er den mindste månedlige stigning siden marts.
- Det er dog værd at bemærke, at priserne typisk falder i august. Sammenlignet med sidste år er det blevet 15,9 procent dyrere at købe fødevarer. Det er en meget voldsom stigning for så stor en kategori af varer. Kategorien mælk, ost og æg er nu steget med 25,5 procent på et år, og spiselige olier er næsten dobbelt så dyre som sidste august. Det er også blevet dyrere at spise ude, og man betaler nu 8,6 procent mere for at gå på restaurant end for et år siden. Og endnu voldsommere ser det ud for hotellerne, der er 25,8 procent dyrere at overnatte på end sidste august, skriver hun.
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har bebudet, at han vil undersøge dagligvarepriserne. Det sker vis Forum for Forbrugerpriser, der har fået en kritisk modtagelse af erhvervslivet. Formålet er dog ifølge ministeren også at hjælpe købmanden helt ude ved køledisken.
- Det nye forum er ikke en kampplads og er heller ikke udtryk for mistillid til dagligvarehandlen. Det er mit indtryk, at der er en rimelig intens konkurrence på markedet. Men vi kan bruge pristjekket til at undersøge, om der er prisstigninger på varer, som vi ikke ser på tilsvarende vis i udlandet, sagde Simon Kollerup forleden til Dagligvarehandlen.