Gourmetstrøget i Roskilde
I flere år har forretningslivet på det middelalderlige hovedstrøg Skomagergade i Roskilde kun udviklet sig i én forretning: Stadig færre fødevarebutikker og endnu flere butikker med mode og elektronik. I løbet af det seneste år har gaden undergået en iøjnefaldende ny udvikling: Den er blevet til gourmetstrøget i Roskilde.
Skomagergade bevæger sig fra det traditionsrige Stændertorvet ved Domkirken, hvor der hver onsdag og lørdag er travl torvehandel, mod vest til et travlt kryds, hvor vejen til Ringsted udløber fra.
Gaden rummer to moderne supermarkeder, Meny, der blev ombygget til fødevaremarked for et år siden, og Irma, der netop har åbnet dørene til det nye fødevarekoncept. Desuden har tre specialbutikker været et stort trækplaster i flere årtier – Den franske Vinhandel, Frellsen Chokolade og Slagter Frimann.
Hele gaden har nu fået tilført mange flere specialfødevareforretninger lige fra gårdbutikken Landmad med produkter fra mindre, lokale producenter og osteforretningen Caseus, der også tilbyder charcuterivarer og hjemmebagt brød, til Peter Beier Chokolade og bagerforretningerne Conditoriet i den ene ende og Lauras Bakery i den anden ende af gaden.
Slagterens drøm
Idémanden bag at skabe et gourmethjørne i den modsatte ende af gaden i forhold til torvet er slagtermester Palle Christensen, der ejer Slagter Frimann.
– Jeg har haft en drøm i mange år om at få flere specialforretninger omkring mig. I gamle dage havde byerne specialforretninger i mange afskygninger, og jeg synes, at man håndhævede de mange traditioner med fødevarer. Danskerne sætter jo pris på specialiteter og sunde fødevarer i dag, siger han og tilføjer:
– Det er aldrig godt at ligge alene.
Tidligere lå han som den eneste fødevarebutik for enden af gågaden, omgivet af en bank og en elektronikforretning. Nu har han foreløbig Conditoriet og Kuberts Fisk som naboer, og flere specialbutikker er på vej.
– Vi har en fremsynet udlejer, der siger til mig, at hvis jeg har nogle gode ideer, så er han interesseret. Jeg ser også for mig, at vi kan forstærke samarbejdet, så vi f.eks. kan tilbyde en menu med en forret fra fiskehandleren, en hovedret fra min slagterforretning og en dessert fra konditoren, siger en meget optimistisk Palle Christensen.
Conditoriet
Conditoriet, der både er bagerforretning og konditori, åbnede i april i år. Trekløveret bag butikken er bagermester Henrik Kold, hans kone Signe (billedet) samt konditor Ronnie Milan. Foruden brød og wienerbrød som traditionelle hindbærsnitter kan man f.eks. købe franske citrontærter og flødeboller, kager med forskellige mousser og gammeldags flødekager med et twist. I konditoriet kan man også vælge sandwich, tapas eller ostetallerken.
Slagter Frimann
Slagter Frimann har ligget på stedet i flere årtier og har opbygget en stor kundekreds. Forretningen er medlem af den frivillige slagterkæde Mad med mere! og viser med sit motto "Det moderne madhus", at det er meget mere end en traditionel slagterforretning. Der er god efterspørgsel efter butikkens store udvalg af hjemmelavede pølser, og butikken sælger dagligt mange færdigretter. På billedet ses slagter Christian Sarauw, der netop har fået sølvmedalje for sit svendestykke.
Kuberts Fisk
Fiskehandler Lars Kubert og hans kone Tanja har i 12 år haft en forretning i Nykøbing Sjælland, og i april åbnede de deres fiskeforretning nummer to i Roskilde. Forretningen er en velassorteret fiskeforretning, der også omfatter bl.a. østers og havtaskefiletter. Fiskene i butikken er for størstedelens vedkommende landet samme morgen på de jyske fiskeauktioner. Sortimentet omfatter også røgvarer og delikatesseprodukter. På billedet viser Lars Kubert sit udvalg af friske fisk.
Landmad
Familien Poulsen bestående af Kirsten og Henrik Poulsen, tvillingesønnerne Morten og Jakob samt datteren Christina åbnede i november sidste år gårdbutikken Landmad på hovedgaden i Roskilde. Landmad er en del af kæden af samme navn. Varerne kommer fra mindre producenter fra hele landet og nøje udvalgte danske specialproducenter, og samtidig er Landmad en café, der på kort tid er blevet et meget populært spisested i byen. Jakob Poulsen (billedet) siger, at butikkens produkter prioriteres efter kvalitet, varens historie og produktionsformen.
Frellsen Chokolade
Frellsen, der har butikker landet over, er en Roskilde-virksomhed, der både sælger hjemmelavede chokolade og kaffe. I sommerperioden er softice det store hit, men året igennem er Frellsen kendt for sine flødeboller og æsker med forskellige chokoladestykker og stænger, som man også selv kan blande fra udstillingsmontren. Frellsen har i de senere år satset mere på også at være en café, og det har forbrugerne taget godt imod. På billedet frister daglig leder Lene Møller og Lilian Haarup med både softice og flødeboller.
Den franske Vinhandel
I 1958 blev en traditionel købmandsbutik på gågaden i Roskilde lavet om til en rendyrket specialvareforretning med navnet Den franske Vinhandel. I dag er butikken en institution i byen, som har et meget stort udvalg af vine og spiritus - man kan f.eks. vælge mellem 150 forskellige gin, 300 rom og 300 slags whisky. Men butikken er meget mere end vine. Hver uge rister butikken selv sin kaffe i det gamle kaffebrænderi bagi butikken, og man kan vælge mellem syv-otte slags kaffe. Hertil kommer et udvalg på 130 slags te samt specialiteter.
Caseus
For to et halvt år siden åbnede Allan Hendrichsen butikken Caseus på et hjørne i gågaden i Roskilde. Han er udlært slagter og brød sig egentlig ikke om luften af ost, da han overtog sin første osteforretning i København. Efter få måneder var han inkarneret osteelsker, og nu tilbyder han et stort udvalg af danske og udenlandske specialoste, charcuterivarer og hjemmebagt brød fremstillet i butikken af italiensk mel importeret direkte fra støvlelandet. Man kan også købe sandwich og øl og vin. Navnet Caseus betyder i øvrigt ost på latin.
Lauras Bakery
Bagerforretningen, der også er café, åbnede i slutningen af sidste år og er en af de fire bagerbutikker, som bageriet Lauras Bakery i København driver i hovedstadsområdet. Butikken frister i vinduet med både rugbrød og franskbrød samt boller, hvor fuldkorn er en vigtig ingrediens. I montren i butikken fristes kunderne af et stort udvalg af kager, hvor kunderne hurtigt får en følelse af, at de får meget for pengene. Butikschef Irina Suteu står med et udvalg af de kager, butikken tilbyder.
Peter Beier Chokolade
Chokoladekongen Peter Beier, der står bag butikskæden af samme navn, har stor passion for chokolade, og det samme har butikschef Christina Lind (billedet) i butikken i Roskilde. Hun fortæller, at kunderne ønsker chokolade at høj kvalitet, og de vil gerne vide mere om de lækkerier, der skal nyde derhjemme, f.eks. at Peter Beier udelukkende anvender chokolade fra Den dominikanske Republik. For Christina Lind er det helt afgørende, at hendes medarbejdere kender alle produkterne og selv kan smage forskel på f.eks. tre stykker hvid chokolade, der ligner hinanden.