Fransk madspildslov dur ikke i Danmark
Fra juni 2016 må franske supermarkeder ikke længere smide mad ud, der kunne være blevet spist af andre. Det vedtog det franske parlament for nyligt. Istedet skal madvarer doneres til hjælpeorganisationer eller til dyrefoder.
Manden bag loven, den franske lokalpolitiker Arash Derambarsh, er ikke i tvivl om, at det nye tiltag vil gøre en stor forskel i kampen mod madspildet. Ifølge ham har de franske nødhjælpsorganisationer taget godt imod lovgivningen og er klar til at tage opgaven med at distribuere det overskydende mad fra supermarkederne på sig.
Og ifølge The Guardian har han ret. Her beskriver Jaques Bailet, formand for netværket for franske fødevarebanker Banques Alimentaires, den nye lov som positiv og et meget vigtigt symbol, der vil styrke den begyndende trend i Frankrig med at supermarkeder donerer deres overskudsmad til fødevarebanker.
Jaques Bailet siger, at de franske hjælpeorganisationer skal skaffe flere frivillige og mere plads til at opbevare mad, men at de glæder sig over, at de nu får et større udvalg af mad, der før har bestået overvejende af kød og ikke så meget af frugt og grønt.
Danske hjælpeorganisationer bliver skraldespande
Selvom franskmændene umiddelbart virker glade for den nye lov, der ulovliggør supermarkedernes madspild, er det ikke alle herhjemme, der er lige imponerede.
Madspildsekspert og stifter af organisationen Stop Spild af Mad, Selina Juul, er glad for, at franskmændene har sat fokus på madspildet, men hun tvivler på, at en lignende lov er realistisk i Danmark.
- Skulle sådan en lov implementeres i Danmark, ville det desværre gøre de danske frivillige hjælpeorganisationer til skraldespande. De vil allesammen strande med tonsvis af overskudsmad, som ikke vil kunne fordeles. Og så ender det med, at madspild ikke bliver mindsket - men blot flyttet et nyt sted hen, forklarer hun.
Mange frivillige hjælpeorganisationer i Danmark formidler allerede meget overskudsmad til hjemløse og udsatte borgere. Men de arbejder alle frivilligt og har ikke ressourcerne til de logistisk tunge opgaver med f.eks. registrering og fødevaresikkerhed, som et forbud mod madspild ville medføre.
- Hvordan skulle hjælpeorganisationer i Danmark pludselig kunne håndtere systematisk videreformidling af 163.000 tons overskudsmad fra de danske supermarkeder til hjemløse og udsatte borgere? Og hvem skal betale for denne logistik? Regeringen? Skatteyderne? Industrien?, spørger Selina Juul.
En af dem, der skulle være klar til at tage imod maden, næstformand for Landsorganisationen for Udsatte (LOFU), Karsten Schiøtz, er heller ikke sikker på, at Danmark er klar til et direkte forbud mod madspild.
- Hvis et sådan totalforbud skulle indføres i Danmark, ville det kræve en række tiltag først, da det ellers kunne ende i en katastrofe. Det ville bare være at skubbe problemet videre til os, så vi pludselig står med alt maden, siger Karsten Schiøtz.
LOFU er en frivillig organisation, der indsamler mad fra f.eks. events og distribuerer den ud til danske borgere.