Forbrugertilliden er fortsat i bund

Forbrugere 23. aug 2022 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Forbrugernes købelyst ligger nu på det laveste niveau siden december 1989. Men der er lys forude, mener privatøkonom

Forbrugertilliden for august måned ligger på minus 25,1 og er dermed omtrent den samme som i juli, hvor den lå på minus 25,6.

Det betyder ifølge nye tal fra Danmarks Statistik, at forbrugertilliden har været stort set uændret de seneste tre måneder.

Det uændrede tal dækker dog over modsatrettede tendenser.

- På den positive side er danskerne begyndt at se betydeligt mere lyst på fremtiden, ikke mindst når det kommer til dansk økonomi. Vi skal helt tilbage til umiddelbart før Ukraine-krigen, før danskerne sidst var så optimistiske – eller rettere var så lidt pessimistiske. På den negative side er synet på dansk økonomi nu og her. Den tog endnu engang et dyk og slog dermed igen bundrekord. Tallene peger med andre ord på, at vi ser mindre negativt på fremtiden sammenlignet med i dag, men det er primært, fordi vi mener, det går så dårligt i dag, at det ikke kan blive værre, skriver Louise Aggerstrøm Hansen, Chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, i et nyhedsbrev.

- Der er ingen tvivl om, at forbruget er under pres for øjeblikket på grund af de store prisstigninger, og selvom vi ikke forventer et lige så voldsomt dyk i forbruget, som de ekstremt svage forbrugertillidstal indikerer, så er der ingen tvivl om, at væksten vil blive dæmpet mærkbart, skriver hun.

Ingen nye forbrugsgoder

Den lave forbrugertillid betyder blandt andet, at der ikke bliver købt nye møbler eller ny fladskærm lige nu. Forbrugerne vurderer nemlig fortsat, at det ikke er fordelagtigt at anskaffe større forbrugsgoder. Indikatoren er faldet markant siden sidste måned og ligger på minus 37,7. Det er det laveste niveau, købelysten har været på siden december 1989.

Forbrugerne oplever, at priserne i dag er markant højere end for et år siden. Indikatoren ligger i august på 71,2, hvilket overtager sidste måneds rekord for det højeste niveau i statistikkens 48-årige historie. Gennemsnittet for de seneste seks måneder er 58,0.

På den positive side forventer forbrugerne ikke længere, at prisstigningerne vil fortsætte i samme tempo som tidligere. Indikatoren om, hvordan priserne vil udvikler sig i løbet af de næste 12 måneder, er faldet fra 22,5 i juli til 0,8 i august, hvilket indikerer, at forbrugerne fortsat forventer stigninger, dog i markant mindre grad end tidligere.  

Opdateret 23. aug 2022