Trenden vendt: Fødevarepriserne falder marginalt

Forbrugere 10. okt 2022 -
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Tal for september viser, at de markante prisstigninger på mad nu ser ud til at have toppet

Måned efter måned er madpriserne steget, og i august lå prisen på fødevarer og ikke alkoholiske drikke 15,9 pct. over samme måned sidste år.

Men nu ser det ud til, at der er faldet lidt ro på prisstigningerne – i hvert fald på mad.

I forhold til august ligger priserne i september 0,6 pct. lavere, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er dog forsat markant dyrere at fylde indkøbskurven i dag sammenlignet med sidste år. Priserne på fødevarer og ikke alkoholiske drikke ligger i september i år 15,3 pct. højere end sidste år.

Kigger man på det samlede forbrugerprisindeks, der er steget med 10,0 pct. i forhold til samme måned året før, er der til gengæld tale om den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden november 1982, hvor årsstigningen var 10,1 pct.

Det er i høj grad prisændringer inden for varer, der hæver årsstigningen i forbrugerprisindekset, skriver Danmarks Statistik.

”Varer er i gennemsnit steget 15,9 pct. det seneste år, og det er den højeste årsstigning siden juni 1980, hvor årsstigningen for varer var 16,2 pct. Inden for varer er det i meget høj grad årlige prisstigninger på el, fødevarer, gas og brændstof, der gør sig gældende i september 2022. Forbrugerprisindekset eksklusive energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 5,9 pct. i september, hvilket er et fald fra 6,0 pct. måneden før. Det er bl.a. prisændringer på sommerhusleje og kulturtjenester, der trækker kerneinflationen lidt ned”.

Opdateret 11. okt 2022