Fleggaard svarer igen i grænsehandelsdebat
Udstyret med tal fra både Skat, Danmarks Statistik og Institut for Centerplanlægning tog Fleggaard i sidste uge til genmæle over for kritikere af grænsehandlen, som Fleggaard sidder solidt på i det dansk-tyske grænseområde.
I en deputation til Folketingets Skatteudvalg afviste Fleggaard, at afgiftslettelser vil gøre nogen nævneværdig forskel for omfanget af grænsehandel.
- Vi kan dokumentere, at hverken afgiftslettelserne på øl, sodavand eller nødder har betydet noget som helst for vores salg af disse produkter hverken på volumen eller omsætning. På sodavand, hvor afgiften blev helt fjernet i Danmark, har vi ligesom i Danmark oplevet et stigende salg, hvilket betyder, at danskernes forbrug er steget. Afgiftslettelser medfører ikke hjemvendt grænsehandel, siger Fleggaards kommunikationschef, Rikke Clausen, i en skriftlig kommentar til Dansk Handelsblad.
I stedet fremhæver Fleggaard momsforskellen mellem de to lande, avancestrukturen og omkostninger til lønninger og lokaler som årsag til prisforskellen mellem danske butikker og dem i det tyske grænseområde i Slesvig-Holsten.
Læs også: Kampen om grænsehandlens afgifter fortsætter
"Omvendt finansieringslogik"
Med en markedsandel på omkring 50 pct. fremhævede Fleggaard, at virksomheden kan ”bringe reel viden og fakta til grænsehandelsdebatten”, som det lød i deputationen til Folketingets Skatteudvalg.
Blandt andet blev spørgsmålet rejst, hvordan afgiftslettelser på nydelsesmidler som slik skulle give mindre grænsehandel, mens en afgiftsstigning på cigaretter på 5 kr. ikke øger grænsehandlen - med Fleggaards ord en "omvendt finansieringslogik".
Spørgsmålet er en henvisning til den såkaldte Grænsehandelsalliance, bestående af blandt andre DSK og Landdistrikternes Fællesråd, som har foreslået at hæve priserne på cigaretter med 5 kr. og lade de ekstra indtægter finansiere afgiftslempelser på de mest populære varer i grænsehandlen som øl, sodavand og slik.
Læs også: Grænsehandelsalliances opråb: Hæv cigaretpriserne
Opfordring til politikerne om at gribe i egen barm
I deputationen påpeges det, at en sådan prisstigning vil medføre, at en karton cigaretter syd for grænsen i så fald vil blive næsten 10 pct. billigere end i Danmark.
Koncernen fremlagde desuden en række anbefalinger til politikerne om i første omgang at undersøge de hidtidige afgiftslettelsers reelle effekt og kigge nærmere på onlinehandel, ikke mindst i udenlandske butikker.
"Har de tidligere grænsehandelspakker for ca. 1,5 mia. kr. reelt haft en effekt" og "Overskygger det store politiske fokus på den fysiske grænsehandel for andre, større trusler mod dansk detailhandel, f.eks. danskernes e-grænsehandel", spurgte Fleggaard.
- De reelle udfordringer for dansk detail er danskernes e-grænsehandel, overkapacitet i butikker – at det danske butiksnet svarer til en befolkning på 15 mio. mennesker – liberalisering af lukkeloven og for Sønderjyllands vedkommende ikke mindst urbanisering, uddyber Rikke Clausen.