En varebil fyldt med gode intentioner

Forbrugere 8. jul 2016 -
This describes the image
Stig Vendelin og Hans- Henrik Kierkegaard kører hver torsdag til Hobro, for at hente overskudsvarer hos Arla. Foto: Ulrik Samsøe Figen
Klokken lidt i otte torsdag morgen står Stig Vendelin og Hans-Henrik Kierkegaard i sommersolen foran en lagerbygning i Skejby lige i udkanten af Aarhus. Stig er uddannet fødevareteknolog og Hans-Henrik er arkitekt - nu er de begge pensionerede og har med egne ord 'noget mere tid, end de havde før'.
Foran indgangen til lagerbygningen står to hvide kølebiler. Hans-Henrik og Stig skal snart køre den ene af dem til Hobro for at hente mælkeprodukter hos Arla. Bilerne og lageret tilhører organisationen Fødevarebanken, som Hans-Henrik og Stig er frivillige hos. Hver eneste torsdag møder de trofast op for at køre turen til Hobro og tilbage igen. Ligesom de 30 andre frivillige i Fødevarebankens Aarhus-afdeling får de ingen løn, men glæden ved at hjælpe andre er det hele værd, siger de.
Fødevarebanken er en non-profit organisation, der leverer overskudsmad fra industrien til socialt udsatte. Indtil videre er der afdelinger i Aarhus og København, hvor der i alt er tilknyttet ca. 140 frivillige. Organisationen støttes af Velux Fonden, der fra 2013-2017 har bevilliget 23 mio. kr. til udvikling af en forretningsmodel, der kan gøre Fødevarebanken landsdækkende og samtidig økonomisk bæredygtig.
Kinesisk ost og frugt-yoghurt uden frugt
En normal uge hos Fødevarebanken i Aarhus går fra torsdag-onsdag, så det er et noget tomt lager, der bliver åbnet op til denne torsdag morgen. Der er dog stadig en palle med cornflakes, én med flydende vaskemiddel og én med adskillige ton kokosmælk. Fryserummet gemmer på færdigretter med fisk fra en ordre, der blev afmeldt, og kølerummet har både ost, der skulle have været i Kina, peach melba-yoghurt, som producenten har glemt at putte peach melbaen i, og pålæg, der nærmer sig holdbarhedsdatoen. Men der er langt fra fyldt op.
I løbet af de næste par dage skal der bl.a. hentes mælkeprodukter hos Arla og grøntsager hos Aarstiderne. Og så håber Jesper Kinnerup, der er driftschef i Fødevarebankens Aarhusafdeling, at flere virksomheder melder sig på banen.
- Vi har kapaciteten og arbejdskraften til at modtage donationer fra hele fødevaresektoren. Sidste år modtog vi omkring 650 ton mad, som blev leveret til socialt udsatte. Men vi kan sagtens modtage mere, siger han.
Det ser dog ud til at gå den rigtige vej. I hvert fald oplever Fødevarebanken stigende interesse fra både små og store producenter og grossister, der pludselig står med store mængder overskudsmad pga. fejltryk på emballage, aflyste ordrer osv., og de prøver at sige ja til det hele, uanset om det gælder forarbejdede eller ferske produkter.
Tidligere direktører og pædagoger
I omklædningsrummet i Skejby hænger fotos af Aarhus' frivillige på snor. Flokken tæller både studerende og en enkelt arbejdsløs, men derudover er størstedelen pensionister. Her er bl.a. en pædagog, en tegnsprogslærer, en bankmand, en lagerchef, et par direktører, en politibetjent og meget andet. Størstedelen har én ting til fælles - de er ældre mænd.
- Arbejdet her er jo meget konkret. Det handler om at flytte varer fra vores donorer og ud til vores modtagere. Og det er åbenbart noget, der især tiltaler mændene. Men vi vil meget gerne have flere kvinder. Det skaber en god dynamik, forklarer Jesper Kinnerup.
Imens har de to ældre, mandlige frivillige, Hans-Henrik og Stig, iført sig sikkerhedssko og termojakker. De er klar til at køre ud på dagens opgave.
Før de frivillige får lov at køre ture som den Stig og Hans-Henrik skal på til Arla i dag, bliver de briefet om behandling af fødevarer. For Fødevarebanken er det vigtigt at have styr på, hvad der kommer ind og ud af deres lager, og at varerne behandles rigtigt under hele processen.
Inden afgang fejer Stig kølebilen, imens Hans-Henrik måler temperatur i bilens kølerum. De to frivillige har fået udleveret en liste over, hvad der skal hentes hos Arla i dag. Mængderne svinger lidt fra gang til gang, men der er altid noget, som er for tæt på udløbsdatoen, til at butikkerne kan nå at sælge det. Og det tager Fødevarebanken gerne imod.
Kort tid før bilen når Hobro, ringer Hans-Henrik til Peter Jensen, der er arbejdsleder på Arlas lager.
- Hej - det er fra Fødevarebanken - vi er hos dig om fem minutter, lyder det. Kort og præcist. Peter Jensen er klar, han ved, at de kommer. For det gør de hver uge.
I dag er der hytteost, yoghurt, fløde, 105 liter minimælk og fire store dunke sød- og skummetmælk. En lille portion i forhold til, hvad der nogle gange er, fortæller Stig og Hans-Henrik, imens de scanner stregkoder og noterer antal og datoer, inden varerne flyttes fra kølelageret og direkte ud i kølebilen.
For Peter Jensen handler donationen til Fødevarebanken om, at varerne kommer nogen til gode.
- Hvis Fødevarebanken ikke hentede de her produkter, ville de ende i skraldespanden. Ikke fordi de er for gamle, men fordi vi alligevel er så tæt på holdbarhedsdatoen, at butikkerne ikke kan nå at sælge dem inden. Vi kunne selvfølgelig sælge dem til en lavere pris til købmændene, men det ville være en rigtig dårlig forretning, griner han.
Og så - højst 30 minutter efter at Stig og Hans-Henrik parkerede bilen foran porten til Arlas kølelager, er de på vej tilbage til Aarhus.
Alt til grillfesten
Fra lageret i Skejby distribueres overskudsvarerne ud til krisecentre, skoler, bosteder og lignende. Og selvom Arla ikke havde så meget at byde på, som de plejer, er der andre donorer, der sørger for, at Fødevarebanken kan fylde bilen inden turen rundt til modtagerne.
Én af modtagerne er Café Parasollen i Viby, der har mellem 80 og 135 gæster hver dag. Cafeen er et værested, der drives af frivillige og nogle få ansatte. Og køkkenleder Henrietta Pedersen står parat med åbne arme hver fredag, når Fødevarebankens hvide kølebil triller ind på parkeringspladsen.
'Vi har meget med i dag', siger én af de frivillige, da de står ud af bilen. Og dét har de. Det er overhovedet ikke til at se, at de allerede har afleveret varer det første sted på ruten - bilen bugner stadig af madvarer.
Dansk Supermarked har lige holdt personalefest og Fødevarebanken har hentet overskuddet. Det betyder, at der udover de sædvanlige liter mælk, fløde og yoghurt fra Arla og diverse fødevarer fra andre leverandører, er stablet op med bl.a. pølser, pølsebrød, ketchup, sennep, remoulade og hakkede løg.
- I har jo alt med til vores grillfest, udbryder Henrietta begejstret, imens tre rulleborde fyldes op med varer og kassevis af revne gulerødder bæres ind gennem glasdøren.
Café Parasollen er en af de modtagere i Aarhus, der får flest varer fra Fødevarebanken. Sædvanligvis planlægger de ugens menu ud fra, hvad Fødevarebankens frivillige har fået samlet sammen.
De steder, der modtager mad fra Fødevarebanken hver uge, betaler halvårligt et logistikgebyr på 5000 kroner for at være med i ordningen. Pengene går til benzin, leje af lagerplads, løn til driftspersonale osv.

[gallery ids="eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wN1wvZlx1MDBmOGRldmFyZWJhbmtlbl8yOF91c2YuanBnIiwidGl0bGUiOiJmXHUwMGY4ZGV2YXJlYmFua2VuXzI4X3VzZiIsImNhcHRpb24iOiJLXHUwMGY4a2tlbmxlZGVyIEhlbnJpZXR0YSBQZWRlcnNlbiBmcmEgQ2FmXHUwMGU5IFBhcmFzb2xsZW4gaSBWaWJ5IGxhdmVyIHVnZW5zIG1hZHBsYW5lciB1ZCBmcmEsIGh2aWxrZSB2YXJlciBGXHUwMGY4ZGV2YXJlYmFua2VuIGxldmVyZXIgdGlsIGNhZlx1MDBlOWVuIG9tIGZyZWRhZ2VuLiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wN1wvZlx1MDBmOGRldmFyZWJhbmtlbl8xOV91c2YuanBnIiwidGl0bGUiOiJmXHUwMGY4ZGV2YXJlYmFua2VuXzE5X3VzZiIsImNhcHRpb24iOiJEZSBmcml2aWxsaWdlIGhlbnRlciBkYWdsaWd0IG92ZXJza3Vkc3ZhcmVyIGZyYSBmb3Jza2VsbGlnZSBzYW1hcmJlamRzcGFydG5lcmUuIEhlciBoZW50ZXMgYnJcdTAwZjhkIGZyYSBCaWxrYSBpIFRpbHN0LiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0=,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wN1wvZlx1MDBmOGRldmFyZWJhbmtlbl8xN191c2YuanBnIiwidGl0bGUiOiJmXHUwMGY4ZGV2YXJlYmFua2VuXzE3X3VzZiIsImNhcHRpb24iOiJMYW5ndCBkZSBmbGVzdGUgYWYgZGUgZnJpdmlsbGlnZSBlciBtXHUwMGU2bmQuIERyaWZ0c2NoZWYgSmVzcGVyIEtpbm5lcnVwIHNcdTAwZTUgZ2VybmUsIGF0IGZsZXJlIGt2aW5kZXIgbWVsZHRlIHNpZy4iLCJhbHQiOiIiLCJkZXNjcmlwdGlvbiI6IiJ9,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,eyJ1cmwiOiJodHRwczpcL1wvZGhibGFkLmRrXC93cC1jb250ZW50XC91cGxvYWRzXC8yMDE2XC8wN1wvZlx1MDBmOGRldmFyZWJhbmtlbl8wNV91c2YuanBnIiwidGl0bGUiOiJmXHUwMGY4ZGV2YXJlYmFua2VuXzA1X3VzZiIsImNhcHRpb24iOiJBbGxlIHZhcmVyIHJlZ2lzdHJlcmVzLCBzXHUwMGU1IEZcdTAwZjhkZXZhcmViYW5rZW4gaGFyIHN0eXIgcFx1MDBlNSwgaHZhZCBkZXIga29tbWVyIGluZCBvZyB1ZCBhZiBsYWdlcmV0LiBEZSBmcml2aWxsaWdlIHNpa3JlciBzaWcgaGVsZSB0aWRlbiwgYXQgcmVnbGVybmUgZm9yIGhcdTAwZTVuZHRlcmluZyBhZiBmXHUwMGY4ZGV2YXJlciBlciBvcGZ5bGR0LiIsImFsdCI6IiIsImRlc2NyaXB0aW9uIjoiIn0="]

Fødevarebanken:
Fødevarebanken er en non-profit organisation
Organisationen er støttet af Velux Fonden med 23 mio. kr. fra 2013-2017.
I 2015 leverede Fødevarebanken på landsplan 650 ton mad eller 1.550.000 måltider til udsatte borgere
Modtagerne af maden betaler et logistikgebyr på 5000 kr./halvår for at være med i ordningen
Fødevarebanken består af to afdelinger – én i Aarhus og én i København. Aarhus-afdelingen har 30 frivillige og København-afdelingen har ca. 110 frivillige. På landsplan er der cirka 10 fuldtidsstillinger.
Faste samarbejdspartnere tæller bl.a. Dansk Supermarked Group, Dagrofa S-Engos, Arla, Urtekram, Aarstiderne, Thise Mejeri, Lidl, Espersen Fisk og Kellogs.
Opdateret 10. nov 2020