De ældste forbrugere lægger kontanterne væk

Forbrugere 17. mar 2020 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand|

Hvis købmanden ikke tager imod kontanter, kan det blive svært for ikke mindst den ældre del af befolkning at købe mælk og brød.

Det har i flere år været en af begrundelserne for ikke helt at fjerne den regel, der bestemmer, at fysiske butikker skal tage imod kontanter.

Reglen blev dog lempet noget i 2018, da det blev tilladt at sige nej om natten.

Nu viser den seneste rapport fra Danmarks Nationalbank, at de ældste borgere er godt med, når det handler om at bruge de digitale muligheder for at betale.

Rent faktisk er det gruppen af borgere mellem 70 og 79 år, der har rykket sig mest fra 2017 til 2019.

I 2017 benyttede de 70-79-årige kontanter 40 pct. af de gange, de købte ind i en fysisk butik. I 2019 var det kun ved 22 pct. af handlerne.

Når det kommer til de yngste mellem 15 og 29 år, er det kun 4 pct. af handlerne, hvor der langes mønter eller sedler over bordet - det tal lå på 9 pct. i 2017.

Til sammenligning er der i gennemsnit 16 pct. af alle handler, der sker med brug af kontanter. I 2017 lå andelen på 23 pct.

Målt på værdi er det kun 10 pct. af alle handler, der i 2019 foregik med kontanter.

Vil af med kontantreglen

Faldet i brugen af pengesedlerne får Dansk Erhverv til endnu en gang at foreslå, at butikkerne får mulighed for selv at vælge, om og hvornår de vil sige nej til kontanter:

Det er helt enkelt utidssvarende at tvinge butikkerne til at opretholde et system til håndtering af kontanter, mener Henrik Lundgaard Sedenmark, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

- Kontanter er dyre, usikre og uhygiejniske. Det bør være op til butikkerne selv, om de vil tage imod dem. Kontantpligten begrænser i øvrigt også innovationen, idet nye butikskoncepter er hæmmet af kontantkravet, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Han opfordrer Folketinget til at fjerne reglen helt, når forsøget med at fjerne kontantreglen om natten skal evalueres i næste folketingsår.

Siden januar 2018 har det været muligt at sige nej til kontanter mellem klokken 22 og 06 om natten.

I specielt røveriramte områder har butikkerne haft lov til at smække pengekassen i allerede kl. 20.

Det kræver blot en henvendelse til Finanstilsynet. På listen over butikker, der har meldt ind i tilsynet, står i øjeblikket ca. 350 butikker.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?