Danskerne blev ramt på pengepungen i 2022

Forbrugere 2. maj 2023 -
This describes the image
Arkivfoto: John Ehbrecht
  • Lavere inflation og stigende lønninger vil formentlig sparke mere gang i privatforbruget i år 

Skrevet af: Søren Tougaard

2022 var en særdeles hård omgang for privatøkonomien i mange danske hjem. Nok blev danskerne i snit næsten 7.000 kr. rigere målt på A-indkomst, men korrigeres udviklingen for inflationen på 7,7 pct., blev danskerne i stedet i snit 17.900 kr. fattigere i forhold til 2021. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. 

Det er en udvikling, der i den grad har sat sine spor i danskernes forbrug overalt i detail- og dagligvarehandlen, hvor forbrugerne både har brugt færre kroner og købt færre varer. 

- Dagens tal understreger, at 2022 var et mere end almindeligt hårdt år for danskerne, hvor den enkeltes indkomst blev udhulet i en grad vi ikke har set i årtier. 2023 tegner heldigvis til at give en vis genopretning af indkomsterne, og allerede i første kvartal er vi begyndt at se, at lønningerne stiger hurtigere end priserne, og dermed giver en stigende realløn. Selvom pilen nu peger den rigtige vej er der dog endnu langt til at det hul der blev slået i privatøkonomien sidste år er blevet fyldt, og først i anden halvdel af 2024 forventer vi at købekraften blandt lønmodtagere vil være tilbage på 2021-niveau, lyder det i en analyse fra Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank. 

Det er ikke alle indkomstgrupper, der blev lige hårdt ramt af de stigende priser. Værst gik det ud over personer på offentlige overførsler, der i snit havde et indkomstfald på 9,9 pct., når man korrigerer for prisudviklingen, mens personer i job havde et fald i lønindkomsten på 4,1 pct. 

- Heldigvis viser udviklingen dog, at flere modtog løn mens færre modtog overførselsindkomster, hvilket skyldes, at mange kom i job sidste år som resultat af det stærke arbejdsmarked. Så mens dem der forblev på overførselsindkomst sidste år oplevede en massiv udhuling af købekraften, så oplevede mange også en indkomstfremgang ved at komme i job, skriver Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar. 

Inflationen på vej ned 

De seneste fem måneder er inflationen faldet i Danmark, hvor især energipriserne har bevæget sig nedad siden toppunktet i 2022. Inflationen holdes dog stadigvæk højt oppe af fødevarer, som er steget med 16 pct. i snit det seneste år.

Økonomer forventer, at en lønstigning på ca. 5 pct. for mange privatansatte de næste to år kan kompensere for store dele af danskernes reallønsnedgang, men det kræver, at inflationsniveauet kommer væsentligt lavere ned. Ellers risikerer mange danskere et år med ny reallønstilbagegang.    

A-indkomst inkluderer ca. 90 pct. af danskernes indkomst som løn, pension, dagpenge, kontanthjælp og SU, men ikke indtægter fra selvstændig virksomhed samt skattefri indtægter som boligstøtte og børnepenge.    

 

Opdateret 2. maj 2023