Danske børn skal skære ned på slikket
-
100 børnefamilier i Hvidovre har skåret ned på indtaget af søde sager og drikke efter pilotprojekt. Nu vil Fødestyrelsen med støtte fra Nordea-fonden udbrede projektet "Er du for sød?" til flere kommuner.
Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik og danske børn får op til fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler.
Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vores køb af slik og søde sager omregnet til kalorier svarer til, at hver dansker får ca. 20 pct. af det daglige energiindtag dækket af søde sager - mod de anbefalede maks. 5 pct.
Det vil Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet med støtte fra Nordea-fonden nu gøre noget ved. Fonden har netop bevilliget 13,8 mio. kr. til udbredelse af pilotprojektet "Er du for sød? Så er du ikke alene", som har hjulpet knap 100 børnefamilier i Hvidovre med at skære ned på det søde.
Børnene spiste i snit 13 pct. mindre af de søde sager og søde drikke ugentligt efter projektet.
15 kommuner får mulighed for at deltage i projektet, hvor bl.a. kommunale sundhedsplejersker og tandlæger klædes på til at skabe bevidsthed om familiernes vaner og give dem redskaber til, hvordan man kan skrue ned for det søde i dagligdagen, fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen.
- Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad – og får man søde vaner, hænger de ofte ved. Derfor handler det om som forældre at starte med de lavthængende frugter. Kan man erstatte eftermiddagskiksen og mælkesnitten i madpakken med skåret frugt, bær eller knækbrød? Kan halvdelen af fredagsslikket skæres fra, uden, at det går ud over hyggen? Og kan vi servere lidt mindre safte- og sodavand? Vi behøver ikke undvære det søde, men skære ned dér, hvor det er nemmest, siger hun.
Med Nordea-fonden i ryggen
I Nordea-fonden glæder uddelingschef Christina Paludan-Müller sig til at følge projektet.
- Det er et vigtigt fokusområde for Nordea-fonden, at flere børn og unge kommer godt på vej og får de bedste muligheder for et godt liv allerede fra den tidlige barndom. Her er det bl.a. relevant at se på madvaner, som grundlægges i barndommen og ofte følger os ind i voksenlivet. Vi er derfor glade for at støtte en udbredelse af projekt "Er du for sød?", som skal hjælpe endnu flere børnefamilier ind i gode vaner, siger hun.