Madmarked vil levere grøn inspiration med sanselige aha-oplevelser

Foodservice 8. jul 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Henrik Frydkjær
  • Projektet BaneGaarden i København er udviklet i et samarbejde mellem bl.a. Aarstiderne og Realdania

Skrevet af: Henrik Denman

Under en flok fredede træer langs banelegemet står ni bevaringsværdige trælader, som har fået navnet BaneGaarden.

De er en del af den nye bydel, Jernbanebyen, som liggere mellem Dybbølsbro og Enghavevej. De sidste 50 år har laderne stået urørt hen, men i 2019 begyndte man på en ombygning og restaurering efter gamle håndværkstraditioner og med bæredygtige materialer.

Visionen for BaneGaarden er et ønske om at dyrke og udvikle redskaber til at styre verden i en mere grøn retning. Man vil involvere gæsterne i læringsprocesser med alt fra sanselige aha-oplevelser til traditionelle workshops samt et egentligt laboratorium for bæredygtig udvikling. På BaneGaarden kan man blive klogere på, hvordan man kan skabe små grønne oaser i sit eget liv – ingen løftede pegefingre, men inspiration til praktisk handling.

– Ved at skabe nogle rammer, der giver mulighed for at deltage, kan vi opdyrke en lyst til og viden om, hvordan selv små adfærdsændringer kan bidrage til en mere bæredygtig hverdag. Vi skal vise vej til løsninger og lade alle tage del i udviklingen, så de kan tage det med hjem, siger Søren Ejlersen, der er partner i projektet BaneGaarden. I et års tid har en håndfuld iværksættere og ildsjæle i samarbejde med DSB Ejendomme og foreningen Realdania genoprettet laderne, hvor besøgende kan smage, lære om og inspireres til en grønnere fremtid.

– Vi glæder os til at byde københavnerne velkommen til BaneGaardens forunderlige verden med aktiviteter for alle alderstrin. Her kan man fare vild og finde vej, inden for alt fra gastronomi, biodiversitet, bæredygtigt byggeri og håndens kunst, siger Carl Johan Paulsen, direktør for BaneGaarden.

Marked og musik

På BaneGaarden kan man tage på økologisk marked, fermentere sine indkøb, høre musik og foredrag – og så vil stedet have et grøntsagspizzeria for børn.

“Det er en helt særlig oplevelse, fordi det også bringer os i forbindelse med de råvarer, vi gerne vil servere, og den madoplevelse, som gæsterne gerne skulle få. ”

Derudover byder Københavns nye udflugtssted også på hurtige østers fra danske farvande og økologisk mad fra BaneGaardens restaurant, Lade 609s store ildsted og udekøkken.

– Det bliver et sprudlende nyt område, gemt kun 50 meter fra Dybbølsbro, hvor man kan få jord under neglene og læring under huden. Samtidig bliver det også et sted, hvor gæsterne kan lade verden suse forbi med et godt glas vin, en let bid mad eller et solidt måltid, siger Carl Johan Paulsen.

BaneGaarden rummer også en kultur- og læringslade, der f.eks. vil vise grønne dokumentarfilm, afholde debatter, være centrum og laboratorium for tværfaglige samarbejder og dyrke fællesskabsdannende arrangementer; alt sammen med en grønnere fremtid som formål.

Læs den seneste udgave af foodservicemagasinet Food Pro

Opdateret 8. jul 2021