Hvad betyder stigende fødevarepriser for privatøkonomien?

Direkte 12. apr 2023 -
This describes the image

Sponsoreret artikel

De seneste år har priserne på fødevarer været stigende i en grad som ikke er set længe. Det skyldes bl.a. pandemiens effekt på landenes import og eksport muligheder, i en periode med omfattende nedlukninger.

Inflationen har ligeledes en stor del af svaret, hvor af stigende fødevarepriser er et symptom. Læg dertil stigende energipriser som har hævet produktionsomkostninger på en lang række områder herunder fødevarer.

Hvorfor stiger priserne på fødevarer?

Generelt er der mange grunde til at stigende fødevarepriser forekommer:

Forstyrrelser i forsyningskæden: COVID-19-pandemien har som nævnt forårsaget store forstyrrelser i forsyningskæden, hvilket har ført til højere priser. For eksempel har de store samfundsnedlukninger skabt en periode med mangel på arbejdskraft og logistiske udfordringer, hvilket har lammet hele forsyningskæden..

Øget efterspørgsel: Efterhånden som en befolkning vokser og indkomsterne stiger, gør efterspørgslen efter fødevarer det også, hvilket fører til højere priser. Derudover har vi set mange eksempler på at folk fylder op med mad og lignende under pandemien, hvilket kan føre til midlertidige prisstigninger og skævvredet flowet i forsyningskæden..

Klimaændringer: Naturkatastrofer og ekstreme vejrbegivenheder, såsom tørke, oversvømmelser og skovbrande, kan skade afgrøder og reducere udbyttet, hvilket kan føre til højere priser.

Politik: Den politik den siddende regering fører har også indflydelse på fødevarepriser, såsom ændringer i handelspolitikker, tariffer og subsidier, kan påvirke prisen på fødevarer. Senest har krigen i Ukraine ligeledes haft politiske konsekvenser, som har ændret på den harmoni i verdens samhandel, der før var tilfældet.

Stigning i produktionsomkostninger: Højere produktionsomkostninger, såsom højere omkostninger til arbejdskraft, brændstof og gødning, kan øge omkostningerne ved at producere fødevarer, hvilket kan føre til højere priser for forbrugerne.

Fødevarer er en stor del af husholdningsbudgettet

Når priserne på mad fødevarer stiger går det i særlig høj grad ud over budgettet. Det skyldes at fødevarer udgør den 3. største post i den gennemsnitlige danske husholdning - hele 12%, ifølge Danmark Statistik.

Fordeling af husholdningsbudget for en gennemsnitlig dansk husstand

Kategori

Procentdel af det samlede budget

Boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning

33%

Transport

14%

Fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer

12%

Fritid og kultur

10%

Andre varer og tjenester

9%

Restauranter og hoteller

6%

Møbler, husholdningsudstyr og -tjenester

5%

Beklædning og fodtøj

4%

Kommunikation

3%

Sundhed

2%

Alkoholiske drikkevarer og tobak

2%

Uddannelse

1%

I alt

100%

Det er altså ikke mærkeligt at mange danskere oplever at de stigende fødevarepriser gør et stort indhug på rådighedsbeløbet og at det kan være svært at følge med. De høje fødevarepriser er i øjeblikket kombineret med høje energipriser og priser på brændstof som har direkte indflydelse på de to største poster i det gennemsnitlige husholdningsbudget.

Det er dog ikke alle der kan gøre noget radikalt for at afbøde effekten af energi- og brændstofpriser. Derimod er der er der flere ting du kan gøre for at nedbringe dit forbrug af fødevarer og dermed spare lidt i budgettet.

Spar penge på dine fødevarer og oprethold en sund økonomi

Der er mange måder at spare penge på mad og dagligvarer. Her er et par tips:

Lav en indkøbsliste: Når du planlægger dine måltider på forhånd og laver en indkøbsliste, kan det hjælpe dig med at undgå at købe unødvendige varer og reducere madspild.

Shop i discount-butikker: Discountbutikker tilbyder ofte lavere priser på dagligvarer end traditionelle supermarkeder. Overvej at handle i disse butikker for at spare penge.

Lav mad derhjemme: Det kan være dyrt at spise ude. At lave mad derhjemme kan spare dig penge og give dig mulighed for at styre dit madbudget bedre..

Køb generiske mærker: Generiske mærker er ofte billigere end de store varemærker og kan være lige så gode. I hvert fald er prisforskellen ofte større end forskellen på kvalitet.

Undgå impulskøb: Prøv at undgå at købe varer, som ikke er på din indkøbsliste, eller som du ikke har brug for. Impulskøb kan hurtigt udgøre en væsentlig del af dit kvittering.

At få styr på økonomien i en tid med stigende priser er altafgørende for dine økonomiske tilstand også i fremtiden. Har du igennem en årrække brugt hele dit rådighedsbeløb, kan det eksempelvis være svært at få lov at låne penge til det du drømmer om.

Har du derimod sadlet om og taget aktive beslutninger for at fastholde en sund økonomi i en svær tid, viser du en fremtidig låneudbyder, at du er kvalificeret til at låne penge hurtigt og nemt.

Princippet om at sammenligne priser på fødevarer og generelt undersøge dine muligheder, er desuden en disciplin, der også er vigtig når du ønsker at låne penge. Mikonomi.dk er en dansk sammenligningstjeneste, der giver dig markedet bedste overblik over dine muligheder for finansiering, uanset formål.

 

 

 

Opdateret 13. apr 2023