Leder: Som køer på græs

Debat og Kommentar 22. apr 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Jesper Veber Knudsen, ansvarshavende redaktør på Dagligvarehandlen Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Leder af Jesper Veber Knudsen, ansvarshavende redaktør på Dagligvarehandlen.

Går alt så godt, som vi kan drømme om, vil 21. april blive en dato, vi husker lige så godt og længe som 11. marts 2020.

Men for noget langt bedre end dagen sidste år, hvor Danmark blev lukket ned – og hamstrings-tsunamien brød løs.

Uden at Folketingets politikere pludselig er blevet helt løsslupne, er der for første gang i meget, meget lang tid lagt op til betydeligt større frihedsgrader til danskerne – og noget, der kommer til at minde om et normalt liv.

Efter måneders afvisning af at give slip på corona-restriktionerne viste statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringen sig nu overraskende villig til at imødekomme ønskerne fra de nedlukkede dele af erhvervslivet – viderebragt af de borgerlige partier.

Den 21. april – dagen efter deadline på denne udgave af Dagligvarehandlen - kan vise sig at blive den humane udgave af de økologiske landmænds årlige stunt med at slippe køerne på græs på én gang, økodagen. Det plejer ikke at gå stille af. (2021-udgaven er i øvrigt lige blevet afviklet. Naturligvis uden publikum – men livestreamet.)

På samme måde kan man imidlertid godt se for sig, at familien Danmark står klar bag entredørene, rustet til at komme ud og fyre nogle penge af på alt det sjove, vi har måttet undvære i så mange måneder.

Med køerne troede jeg lige, at jeg havde fundet et lidt originalt billede af situationen. Men så læste jeg et interview med Steffen Ebdrup, en hotelejer og restauratør fra Blokhus, i erhvervsmediet Finans.

Han fortæller, hvordan personalet ”ser ligesom os selv frem til at komme i gang igen. Det er ligesom dansende køer, der venter på at komme på græs i foråret”.

- Vi trænger til alle at lave noget igen. Heldigvis er vi i foråret, og jeg forventer nu en rigtig god sommer - uanset hvilke betingelser, som vi skal arbejde under, sagde han.

For dagligvarekæderne indebærer genåbningen naturligvis, at konkurrencen vokser. Der er mange flere end Ebdrup og hans folk, der hellere end gerne vil deltage i det, der af mange forventes at blive et heftigt opsving.

Alt andet lige burde det give udsigt til lavere omsætningsniveauer, end branchen er blevet vant til i den laange coronavinter.

Men holder det store flertal af danskerne sig stadig hjemme til sommer, bliver der efter al sandsynlighed en del udsatte fester og andre sammenkomster, der kan være med til at trække yderligere omsætning.

På den måde bliver alt ikke normalt igen lige med det samme – på den kedelige måde.

Opdateret 22. apr 2021

Vil du vide mere?