Når agurketiden trækker ud

Debat og Kommentar 26. aug 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Leder af ansvarshavende redaktør på Dagligvarehandlen, Jesper Veber Knudsen

Jeg vil så gerne være positiv, men jeg bliver nødt til at indrømme det: For os erhvervsjournalister, der følger dansk dagligvarehandel, er det tit en tung omgang at komme i gang igen efter sommeren.

August har (igen) været fattig på nyheder, og i år endda over gennemsnittet på kedsomheds-skalaen.

Samtidig ved vi jo, at der sker meget på de indre linjer i virksomhederne i branchen. For slet ikke at tale om i de butikker, hvor der er blevet knoklet igennem i årets travleste periode.

Men der er en del temaer, som forudsigeligt kommer til at fylde meget i branchen snart. Nogle af dem vil vi sikkert høre meget om. Nye klimainitiativer for eksempel.

Og så er der dem, som branchens aktører meget hellere holder for sig selv. Det gælder ikke mindst årsforhandlingerne mellem dagligvaregiganterne og deres leverandører.

I år har forhandlings-sæsonen fået et tilskud af nye og potentielt sprængfarlige omstændigheder. Det ene er de kraftigt stigende omkostninger for leverandørerne, ikke mindst på råvaresiden.

Det andet er de lidt mindre overskuelige effekter af en ny lov om fair samhandelsbetingelser, der nu står over for at møde virkeligheden for alvor. Det skal blive spændende at se, hvordan de to parter lige får landet den situation.

Og så er der det store tema for hele erhvervslivet lige nu: Manglen på arbejdskraft. Mange af de unge podere, der har ført vatpindene i Danmarks massive testprogram, må være på vej tilbage til mere ordinære jobs. Om det er tilstrækkeligt til også at sikre lige præcis dagligvarebranchens behov for folk på gulvet vil fremtiden vise.

Den tyske discountkæde Lidls lønforhøjelse på 10 kr. i timen til de uundværlige ungarbejdere kan være et første tegn på, hvad der kan være på vej, når konkurrencen om arbejdskraften skærpes.

Imens forsøger vi alle sammen at orientere os efter en ny og ukendt virkelighed, hvor corona-pandemien forhåbentlig er færdig med at spille en hovedrolle. Som i helt færdig. Heldigvis peger den overordnede status på statsminister Mette Frederiksens seneste corona-pressemøde for nylig også i den retning.

Ikke at det i sig selv er en garanti. Men vi lever i et land, hvor tilliden til myndigheder i en bred forstand er ret høj. Derfor er vi også så mange, der bakker op bag corona-vaccinerne – og det bringer os hurtigt tættere på en normalisering af de fleste dele af livet.

Se, det er i grunden den allerbedste nyhed i en forlænget agurketid

Opdateret 26. aug 2021