Vederlag stiger i Coops top - falder hos Dansk Supermarked
Landets to ubetinget største dagligvarekoncerner, Coop Danmark og Dansk Supermarked Group, der tilsammen sidder på mere end 70 pct. af markedet, kunne begge notere sig pæn fremgang i 2017.
Trods et løft i både indtjening og overskud er det dog ikke begge selskaber, der har udbetalt et højere vederlag til direktion og bestyrelse, fremgår det af regnskaberne.
Sidste år hævede Coop driftsresultatet med noget nær det dobbelte fra det utilfredsstillende 2016-regnskab og præsenterede et EBIT-resultat på 527 mio. kr.
Det er formentlig en af forklaringerne på, at vederlaget til Coops direktion, Peter Høgsted og Jan Madsen, steg med 3 mio. kr. sidste år til i alt 25 mio. kr.
"Opgørelsen for vederlaget til direktionen for 2017 vedrører kun to personer samt en i årets løb fratrådt direktør", oplyser Coop Danmark i noterne i årsregnskabet.
Peter Høgsted og Jan Madsen tegnede også Coops direktion i 2016.
Vederlaget for både 2016 og 2017 indeholder fratrædelsesgodtgørelser til tidligere direktører.
Sidste år forlod finansdirektør Peter Toelstang Coop i foråret, mens det samme var tilfældet for tidligere koncerndirektør med ansvar for HR, Lene Groth, forrige år.
Mens vederlaget til Coops direktion således steg, forblev vederlaget til Coop Danmarks bestyrelse, der har formand Lasse Bolander for bordenden, det samme som i 2016, nemlig 3 mio. kr.
Bonussen stiger
Hos Dansk Supermarked Group, der fra 1. juni skifter navn til Salling Group, steg resultatet før skat til 2,23 mia. kr., næsten en halv milliard mere end i 2016, ligesom bundlinjen blev løftet med 28 pct. til 1,7 mia. kr.
Koncernresultatet, som topchef Per Bank selv betegnede som stærkt og det bedste for kæderne i mange år, smittede dog ikke af på vederlaget til Per Bank selv, som alene tegner direktionen, eller på vederlaget til Dansk Supermarkeds bestyrelse.
Samlet måtte de tage til takke med 25 mio. kr. mod 28 mio. kr. i 2016, fremgår det af noterne i koncernregnskabet.
Det fremgår ligeledes af regnskabet, at Per Bank sammen med den øvrige topledelse, der i alt tæller 10 personer, heriblandt koncernfinansdirektør Anders Hagh og de øverste ansvarlige for Netto, Føtex og Bilka, deltager i et kortsigtet bonusprogram, hvor bonussen ikke mindst afhænger af årets indtjening.
Her steg den samlede bonusudbetaling fra 50 mio. kr. i 2016 til 62 mio. kr. i 2017.
Derudover har topledelsen i Dansk Supermarked Group taget hul på et nyt treårigt incitamentsprogram for 2017-2019, hvor provisionen for 2017 er estimeret til 11 mio. kr.
I 2016 afsluttede Per Bank sammen med selskabets øvrige topledelse det daværende treårige incitamentsprogram, hvor det blev til en samlet kontant bonus på 22 mio. kr., som kom til udbetaling sidste år, oplyses det i regnskabet.
Rema 1000 oplyser sædvanen tro ikke om vederlag til selskabets direktion, der alene tæller adm. direktør Henrik Burkal.
Det samme er tilfældet for Aldi Danmark, hvor Finn Tang er adm. direktør.
Endnu har Dagrofa ikke offentliggjort regnskabet for 2017, mens Lidl slet ikke offentliggør sit regnskab.