Topchef-fyring koster Coop tocifret millionbeløb

Coop 5. maj 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Karismatiske Peter Høgsted var topchef for Coop Danmark i syv år.   Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
  • Fyringen af Peter Høgsted og udtrædelsen af to øvrige koncerndirektører påvirker omkostningerne til Coops direktion med ekstra 34 mio. kr.   

     

Skrevet af: Søren Tougaard

Det er yderst sjældent omkostningsfrit at fyre en topchef. Derimod er flere års aflønninger og fratrædelsesgodtgørelser i millionklassen mere reglen end undtagelsen i ansættelseskontrakter i erhvervslivets absolutte top.     

I syv år stod Peter Høgsted i spidsen for Coop Danmark, inden den pludselige fyring 24. august sidste år.

Og den beslutning har kostet Coop et tocifret millionbeløb i ekstra vederlag til den fratrådte topchef.   

I en note til det netop aflagte regnskab fremgår det, at Peter Høgsteds fratrædelse samt udtrædelsen af de to koncerndirektører Stina Glavind og Jan Madsen i direktionen har påvirket virksomhedens vederlagsomkostninger med ekstra 34 mio. kr. i 2020-regnskabet.

Dermed løber Coops samlede vederlag til direktionen op i hele 78 mio. kr. sidste år mod 44 mio. kr. i 2019. Det er en stigning på 77 pct.

Hvor stor en del af de ekstra omkostninger på 34 mio. kr., der alene skyldes Peter Høgsteds fyring, ønsker Coop Danmark ikke at oplyse.

Ligeledes ønsker koncernen heller ikke at kommentere på, hvor længe Peter Høgsted modtager løn. 

- Aflønningen af direktionsmedlemmer er et bestyrelsesanliggende, og bestyrelsen vil ikke kommentere enkeltpersoners forhold. Så vi kan ikke hjælpe med flere oplysninger, end dem der fremgår af årsrapporten, lyder det i en mail fra Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Udskiftning i direktionen

Da Peter Høgsteds forgænger Jesper Lien blev fyret i sommeren 2013, steg Coops udbetaling til direktionen det samme år med 16 mio. kr. - fra 18 til 34 mio. kr. 

Dengang udtalte Jens Juul Nielsen til Fødevarewatch, at det altovervejende var Jesper Liens fratrædelsesordning, der lå bag den store stigning. 

Tre måneder efter Peter Høgsted afgang, satte Coops nye topchef Kræn Østergaard Nielsen sit eget hold i Coops direktion og kædeledelse.

I den forbindelse blev den mangeårige koncerndirektør og direktionsmedlem Jan Madsen i stedet udnævnt som ny adm. direktør for datterselskaberne Coop Invest og Lobyco.

Samtidig meddelte Coop, at koncerndirektør Stina Glavind havde valgt at stoppe. Ændringerne trådte formelt i kraft 1. januar 2021.     

 

Opdateret 7. maj 2021