Supermarkeder i kamp mod listeria
Supermarkeder, fødevareproducenter og andre fødevarevirksomheder er i stigende omfang blevet opmærksomme på at undgå listeria-bakterier.
Den ondartede bakterie kom på dagsordenen ved et stort sygdomsudbrud i 2014, hvor mange mennesker blev syge, og nogle døde af listeria i rullepølse.
Bakterien er speciel ved, at den i modsætning til salmonella og campylobacter kan vokse også ved lave temperaturer, og i supermarkederne er det især medarbejderne i de betjente afdelinger, der har en opgave med at undgå listeria i kølede spiseklare convenienceprodukter og delikatesser.
Coop Danmark har efter rullepølsesagen gennemgået sine procedurer med henblik på at undgå listeria i blandt andet de butikstilvirkede varer.
- Vi er blevet meget mere opmærksomme på listeria i løbet af de seneste to år, og det fylder mere, end det gjorde tidligere, siger kvalitetschef Karin Frøidt, Coop Danmark.
- Fra baglandet udarbejder vi sikre procedurer til vores butikker. Vi fastsætter blandt andet holdbarhedstider, som netop tager højde for, at der ikke må kunne udvikle sig sygdomsfremkaldende bakterier og herunder listeria i farlige niveauer.
- En af udfordringer ved listeria er, at varen er farlig, før den er fordærvet. Man kan ikke lugte eller se noget. Derfor beregner vi med nogle matematiske modeller ud fra bl. a. pH-værdi, vand- og saltindhold og forskellige andre faktorer, hvad holdbarheden skal være i alle de opskrifter, som vi lægger ud til butikkerne. Så behøver butikken ikke bekymre sig om andet end at overholde de fastsatte recepter, temperaturer, holdbarhedstider og god hygiejne, siger kvalitetschef Karin Frøidt.
Også De Samvirkende Købmænd har i de seneste to år haft øget opmærksomhed på listeria i købmændenes branchekoder.
- Alle skal være mere opmærksomme på listeria, og det vigtigste for butikkerne er at sørge for at følge anvisningerne i vores branchekode om hygiejne og fødevaresikkerhed, siger seniorkonsulent Kirsten Jacobsen fra DSK.
- Listeria har nogle specielle egenskaber, og den er mere farlig og mere dødelig end både salmonella og campolybacter. Og så er den speciel ved, at den kan vokse ved køleskabstemperatur. Den kan findes i spiseklare produkter, så derfor skal der være fokus på den rigtige mærkning med ”sidste anvendelsesdato”, siger hun.
- Vi er hele tiden i gang med at opdatere branchekoden til butikkerne, og vi vil også kigge efter, om vi skal have opdateringer med om hygiejne og håndtering af færdigvarer, men de nuværende anvisningerne er stadig gældende, siger Kirsten Jacobsen fra DSK.
Hun henviser i øvrigt til, at butikkerne skal have styr på de almindelige forholdsregler som temperatur, varernes holdbarhed, håndhygiejne og rengøring.
Convenience-produkter
Afdelingsleder Anna Høgberg fra Landbrug & Fødevarer tror på, at opmærksomheden på listeria vil blive endnu større i de kommende år, da danskerne køber stadig flere convenienceprodukter, som ikke bliver opvarmet før spisning.
- Hvis vi skeler til et land som England, hvor convenience virkelig er udbredt, så har de mere fokus på listeria, end vi hidtil har haft herhjemme, siger hun.
- Den kan bosætte i produktionsmiljøerne, hvor den laver en såkaldt biofilm, og når familien nede under biofilmen er blevet stor nok, så brister filmen, og så spreder bakterierne til de produkter, der kommer henover.
- Listeria kan lide at gemme sig på betjeningsknapper, en knækket flise, undersiden af bordkanten, noget gammelt produktionsudstyr, en skruekærv, pakninger, maskindele, der ikke umiddelbart lader sig skille ad og få rengjort ordentlig. Sådan nogle steder vil den elske at være. Det er en bakterie, der er rigtig svært at slippe af med igen, når den først har fundet sig til rette i produktionen, siger Anna Høgberg.