Stor ombygning skal give SuperBrugs et salgsløft

Coop 15. sep 2021 - 5 min læsetid
This describes the image
Foto: Henrik Frydkjær
  • SuperBrugsen i Sorø er ved at lægge sidste hånd på et omfattende byggeprojekt, der både skal løfte kundeoplevelsen og omsætningen. Butikkens fremgang er især medarbejdernes fortjeneste, pointerer butikkens uddeler.

Skrevet af: Søren Tougaard

Der møder kunderne en større byggeplads, når de ankommer til SuperBrugsen Sorø på Norgesvej 2.

Både ude og inde arbejder omkring 20 håndværkere på højtryk for at færdiggøre etape 2 i det store byggeprojekt, der har været i gang siden maj sidste år.

Det transformerer butikken til en af landets mest moderne og største supermarkeder, når byggeriet snart står færdigt i midten af oktober.

Ca. 1000 kvm har SuperBrugsen Sorø fået tilført fordelt på 500 kvm salgsareal og 500 kvm personalefaciliteter på første sal. Med 2500 kvm i rent salgsareal hører butikken til blandt landets største SuperBrugser.

I alt løber investeringen op i mere end 40 mio. kr., som også inkluderer, at alle køle-frysediske er udskiftet fra freon til CO2-anlæg. Alene det har kostet 6,5 mio. kr. sammen med nye køle-frostrum.

- Vi har et budget på 48 mio. kr., og det holder vi os indenfor. Det skal vi holde så tæt på mål, og det kommer vi også til. Man siger jo gerne, at de store bump kommer under jorden, siger brugsuddeler Søren Huusfeldt.

Kunderne bliver mødt af et markant indgangsparti, hvor håndværkerne er ved at opføre en helt ny bager og kiosk. Samtidig skaber det store indgangsparti også plads til, at et apotek på 83 kvm rykker ind og gør hverdagen endnu lettere for SuperBrugsens kunder.

This describes the image

Byggeriet har betydet, at slagter- og delikatesseafdelingen er blevet udbygget med et par hundrede kvm. i produktionsområdet, mens et helt nyt produktionslokale på 200 kvm endnu står i rå beton. Det skal give de mest optimale arbejdsbetingelser i bageriet.

Trods byggeaktiviteten er butikken fremkommelig for kunderne, men arbejdet har givet en del ekstra logistikarbejde, erkender Søren Huusfeldt.

This describes the image

Alligevel har SuperBrugsen Sorø næsten formået at holde status quo i forhold til sidste års rekordomsætning.

- Vi vækstede sidste år med fem mio. kr., fordi der var corona. I år ligger vi på indeks 99,2, og det er vi tilfredse med i forhold til, at vi bygger om, siger Søren Huusfeldt, der har været butikkens uddeler i alle 16 år.

Speciel ejerstruktur

Historien bag SuperBrugsen i Sorø er speciel i Coop-familien. Tilbage i 2004 lukkede den daværende Kvickly, som havde holdt til på adressen.

I et halvt år stod lokalet tomt.

Hele fem selvstændige brugsforeninger øjnede imidlertid en ny forretningsmulighed i Sorø. Derfor gik brugsforeningerne i Fredensborg, Gilleje, Asnæs, Fensmark og Kalundborg sammen om at danne et fælles aktieselskab, der skulle eje og drive SuperBrugsen Sorø.

I dag er Fensmark Brugsforening ikke længere en del af butikkens ejerkreds, efter brugsforeningen valgte at træde kortvarigt ud af Coop tilbage i 2018.

Som uddeler for den nyetablerede SuperBrugs faldt valget på den lokale Søren Huusfeldt, mens Lars Pedersen fik ansvaret for økonomien.

De kendte hinanden fra brugsen på Frederiksbergvej i Sorø, hvor Lars’ far Poul havde været uddeler i 40 år. Deres første mission var at få styr på personalet.

- Vi fik ansat nogle af de gode, gamle rødder, som blev udlært og har arbejdet i brugsen på Frederiksbergvej. I dag er vi et hold på 10 personer inde i butikken, der kommer fra den gamle brugs, fortæller Søren Huusfeldt.

Stort skulderklap til personalet

Siden genåbningen af butikken i 2005 har SuperBrugsen Sorø haft markant fremgang.

Dengang talte butikken ca. 30 medarbejdere. I dag er der 75 ansat.

- Vi har et sindssygt loyalt og dygtigt personale. Medarbejderne driver alle deres afdelinger, som om det var deres egen butik. De er meget dedikerede og rigtig gode til at hjælpe hinanden. Vores fremgang er i høj grad medarbejdernes fortjeneste, og så har vi bare nogle fremragende kunder, som bakker os op. Det er deres butik, siger Søren Huusfeldt.

This describes the image

Den høje anciennitet blandt medarbejderne er med til at løfte kundeservicen i butikken.

- Vi har en del modent personale, som har været her i mange år. Kunderne skal ikke ned at købe vin af vinmanden. De skal købe det af Johny, Torben og Poul, siger Søren Huusfeldt.

Sidstnævnte er netop Poul Pedersen, den gamle uddeler fra tiden på Frederiksbergvej, som i en alder af 80 år stadig laver vinarrangementer og hjælper til med markedsføringen.

Ifølge brugsuddeleren er SuperBrugsen Sorø en weekendbutik, hvor halvdelen af omsætningen hentes fredag, lørdag og søndag.

Butikkens salg er derimod jævnt fordelt udover hele dagen. Og uanset hvornår kunden besøger butikken, lægger personalet sig altid i selen for at hjælpe hele vejen rundt i supermarkedet.

- Det er bandlyst for mig at se en medarbejder pege og sige: varen står dernede: De skal gå derned og plukke varen fra hylden og hjælpe kunden, fortæller Søren Huusfeldt.

Vil fortsætte fremgang

Under ombygningen har butikken haft nedlagt sin tøjafdeling for at skabe mere plads for håndværkerne at arbejde på.

Inden længe kommer tøjet dog frem igen på den nonfood-gang, der også tilbyder personlig pleje, bolig, køkken og underholdning.

Udover et genetableret tøjsalg ser Søren Huusfeldt også fortsat vækstmuligheder indenfor områder som økologi og glutenfri-produkter.

Men SuperBrugsen Sorø, der omsatte for 109 mio. kr. i 2020, har ikke fastsat en præcis målsætning for fremtidens omsætning.

- Vi har ingen øvre grænse, for tænk nu, hvis vi nåede den. Så var vi jo i mål. Men målet er at vokse hele tiden.

- Nu er vi meget spændte på, hvad en ny bager og en større slagter- og delikatesse betyder. Hvad giver det, at vi får apotek? Det er ikke kun bageren, der skal give os væksten. Vi tilbyder også en stor vinafdeling og har fået ekstra plads til frost, siger brugsuddeleren, der ser frem til, at den sidste håndværker snart forlader butikken for denne gang.


SUPERBRUGSEN SORØ, NORGESVEJ 2

Salgsareal: 2500 kvm (når byggeri er færdigt)
Medarbejdere: Ca. 75
Omsætning: 109 mio. kr. i 2020
Ejere: Brugsforeninger i Gilleleje, Fredensborg, Asnæs og Kalundborg. Ejerkredsen gav i 2018 10 pct. af selskabet tilbage til medlemmerne ved stiftelsen af Sorø Brugsforening

Opdateret 15. sep 2021

Vil du vide mere?