Sporingssystem til tobak vækker bekymring

Coop 17. okt 2018 -
This describes the image
Det er fremover ikke lovligt at sælge cigaretter med mentolsmag i EU-landene. Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand

Ulovlig handel med tobak er generelt et problem i EU.

Derfor har Europa-Parlamentet vedtaget et tobaksdirektiv, som medfører, at tobaksvarer skal registreres, fra de forlader producenten, til de lander på butikshylderne. Lidt ligesom pakker fra PostNord eller GLS har track and trace.

EU-direktivet efterlader meget lidt spillerum til de enkelte lande, når det skal implementeres.

Så selvom regeringen først for nylig har afholdt høring om, hvordan direktivet kan implementeres til dansk lov, forventer man, at regeringens forslag til en lovændring kan vedtages allerede til november.

Hastværket skyldes, at det fra EU’s side er bestemt, at direktivet skal være rullet ud i alle EU-lande inden 20. maj 2019 – få dage før valget til Europa-Parlamentet.

Tidsfrist og betingelser bekymrer Coop

Dertil kommer, at der skal afsættes to måneder til at teste sporingssystemet. Det skaber en vanskelig udfordring for både producenter, leverandører og detailister, som skal finde kompatible it-systemer inden da.

- Vores primære anke og bekymring er tidsfristen, 19. maj 2019. Vi kan stadig ikke få konkrete retningslinjer, og forberedelserne omfatter udbud af leverandører til de nye typer stregkoder og til it. Så lige nu er tidsfristen og betingelserne det, vi er bekymrede for, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop.

Dansk Erhverv kritiserer

Også Dansk Erhverv finder det problematisk, at loven skal gennemføres med så kort varsel.

- Det er selvfølgelig en positiv ambition at ville forebygge og bekæmpe illegal handel – en ambition, som vi bakker op om. Vi er dog nødt til at råbe vagt i gevær i forhold til implementeringsperioden, som er alt for kort, og som giver en masse praktiske udfordringer for både producenter, grossister og detailforhandlere, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv Tine Marie Andersen, som også peger på de omkostningsmæssige udfordringer ved track-and-trace-ordningen.

Manglende forståelse fra EU

Hun understreger, at de danske myndigheder har gjort EU-Kommissionen opmærksom på problemet, men uden held.

- Fra EU-niveau udviser man ikke nok forståelse for, at sådan et system ikke er noget, som man bare laver fra den ene dag til den anden. Det tager som regel 6-9 måneder at få et sporingssystem til at fungere. I dette tilfælde risikerer vi kun at have få måneder. Det er uacceptabelt, siger Tine Marie Andersen.

Ansvaret for at føre kontrol med sporingssystemet kommer til at ligge hos Sikkerhedsstyrelsen.

Her er man fortrøstningsfuld og forventer at finde en it-udbyder, som kan løfte opgaven, inden årets udgang.

Opdateret 10. nov 2020