Spild skal veksles til kvalitet

Coop 11. jun 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Redaktionen

Vi i forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, som de sidste 7 år har været hovedkraften bag fokuset på madspild i Danmark, er naturligvis meget stolte. Reduktion af danskernes madspild med over 25 pct. er et stort og håndgribeligt resultat af vores arbejde - både hundredevis af frivillige, vores samarbejdspartnere, vores kollegaer og andre aktører i branchen, som er begyndt at mindske madspild. Tænk, at vi sammen har sparet vores samfund for 4,4 milliarder kroner - uden tvang og lovgivning! - det er da et bedrift af dimensioner.
Når det så er sagt, så er det yderst vigtigt, at de penge, som danskerne sparer på at mindske madspild, skal de bruge på en bedre kvalitet af maden. Og dette er desværre ikke tilfældet, hvis man ser L&F's og vores fælles analyse: Danskerne vil hellere bruge penge på andet end fødevarer.
Danmark er dét land i EU, hvor folk bruger mindst penge på mad. Pt. bruger vi kun 9 pct. af vores disponible husstandsindkomst på fødevarer. Hvorfor et det vigtigt at sætte fokus på madkvalitet og maddannelse blandt danskerne? For jo billigere maden er, jo nemmere har folk ved at smide maden ud.
Indtag af bedre kvalitetsfødevarer vil også bidrage til større folkesundhed (og færre hospitalsudgifter til det offentlige). Derfor hænger de ting sammen.
Der skal også nævnes, at forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad er ikke interesseret i, at hverken landbruget, industrien eller detailhandlen skal lide under, at danskerne er begyndt at smide mindre mad ud. For det går jo ud over deres omsætning. Det er i vores interesse, at landbruget, industrien og detailhandlen kan tilpasse sig situationen og begynde at producere "klogere" - f.eks. afsætte de usælgelige "skæve" frugter og grøntsager til catering og hospitaler, at detailhandlen kan indføre køb-per-vægt på frugt og grønt (ligesom Rema 1000 og Irma har det). Man kan også begynde at sætte større fokus på det voksende og købestærke segment, nemlig 1,5 mio. singler og enlige, som ikke har brug for store slagtilbud og store forpakninger.

Opdateret 10. nov 2020