Skæbnetime for Coops top - og strategi
Efter mere end et halvt års dramatisk tilløb er det nu på lørdag 14. april, at markedsleder Coop vælger formand for de kommende tre år.
Det første kampvalg i den gamle kooperation i 10 år har trukket hele fire kandidater, og udfaldet kan få endog meget stor betydning for, hvordan Coop i fremtiden placerer sig i markedet.
Det er her få dage før valget mere end vanskeligt at spå om udfaldet.
Får Lasse Bolander efter 10 år på posten mandat til endnu tre år som formand - eller bliver han væltet? De internationale bettingfirmaer, der ellers tager imod væddemål på nærmest hvad som helst, er ikke til nogen hjælp med odds på, hvem der er favorit - og hvor meget man vil kunne vinde på at satse på de forskellige kandidater.
Men valget er også for lukket og uigennemsigtigt i sin form. De 124 medlemmer af Coops øverste myndighed, landsrådet, der afgør valget, er i perioden op mod store valgdag blevet udsat for et massivt bombardement af informationer, argumenter og mere eller mindre troværdige påstande. Og der er blevet foreslået studehandler og taktiske alliancer for at få væltet formanden.
På Dansk Handelsblad har vi langt fra set alt materialet - men nok til at vurdere, at det bestemt ikke alt sammen har været kønt. Spørgsmålet er, om Coops foreningsstruktur reelt er gearet rigtigt til at sikre et helt fair kampvalg, når der ikke er helt lige betingelser for den siddende formand og modkandidaterne.
Bolander-støtterne i Coop Ambas bestyrelse og blandt medarbejderne har kunnet trække på det centrale apparat, bl.a. da de lige før påske udsendte støtteerklæringer via Coops pressebetjening. Principielt burde alle 1,7 mio. Coop-medlemmer kunne deltage i en digital afstemning. Det ville fordre langt større grader af gennemsigtighed i valget - og langt færre manøvrer bag kulisserne, fordi alle 1,7 mio. medlemmer skulle have adgang til det samme materiale.
Jeg har ikke lige et gennemtænkt bud på, hvordan Coop i den situation ville kunne holde vigtige forretningsforhold af betydning for valget for sig selv. Men der bør helt klart ske en evaluering af valget med henblik på en revision af valgformen, når røgen har lagt sig.
Formand Lasse Bolander har også kunnet profitere på forbedrede regnskabstal for 2017, når man sammenligner med det katastrofale 2016, og han blev i en sjælden grad den mest aktive talsmand, der udlagde 'regnskabs-teksten' over for offentligheden.
Men billedet af et relativt succesrigt år blev naturligvis skudt grundigt ned af Bolanders modkandidater. Det er helt normalt, at der går spin i dagligvarekoncernernes regnskabs-præsentationer. Men i tilfældet Coops 2017-regnskab bliver der spundet dobbelt.
Mindst.
Nå, har jeg for længe bevæget mig rundet om den varme grød og snakket udenom?
OK, her kommer mit bud på en vinder: Lasse Bolander får lov til at fortsætte.
Måske gør hans adm. direktør Peter Høgsted det også. Formandskandidaten, som er headhuntet til at repræsentere de selvstændige brugsforeningers oprørske uddelere og direktørers interesser, Lars Fournais, har ikke i tilstrækkelig grad formået at sælge billetter til de fornuftige og bevidste midaldrende forbrugere, der fylder meget i landsrådet.
I mine øjne er det eneste, der kan true den siddende formand, en slags fælles anti-Bolander-front, hvor tilhængerne af hans modkandidater samler sig om én kandidat. Den slags bestræbelser er også i gang.
Men det kræver en enighed om, hvem der så skal satses på. Og så skal der godt nok sluges kameler.
Dansk Handelsblad bringer valgresultatet online, så snart det er klart på lørdag.
Hold øje med dhblad.dk omkring halv syv.