Salg af smertestillende medicin falder under corona-pandemien
I snart 20 år har supermarkeder og kiosker har ret til at sælge udvalgte typer af håndkøbsmedicin, og salget af smertestillende tabletter som paracetamol og ibuprofen er steget år efter år uden for apoteket. Men nu har kurven fået et knæk, hvilket blandt andet opleves i Coops butikker.
- Vi har siden marts haft en tilbagegang i salget af smertestillende medicin hver måned sammenlignet med sidste år, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.
Kort efter at corona-pandemien ramte Danmark, besluttede sundhedsministeren at sætte en begrænsning på, hvor mange tabletter forbrugerne kunne købe på en gang. Det betød blandt andet, at en kunde kun kunne købe én pakke af hver type smertestillende ad gangen på apoteket. En regel, der altid gælder i supermarkedet.
Samtidig blev det dog indført, at smertestillende medicin til børn ikke længere måtte sælges i supermarkedet. Restriktionerne gjaldt fra 12. marts til slutningen af maj, men ifølge Jens Juul Nielsen har ophævelsen af restriktionerne ikke betydet, at salget er steget igen.
Udover det manglende salg af børnemedicinen kan en årsag til det dalende salg i supermarkeder skyldes, at befolkningen på grund af afstand, forsigtighed og mundbind har færre virusinfektioner, der nogle gange behandles med en paracetamol.
En markant forøgelse
En opgørelse fra apotekerforeningen viser, at detailhandlens salg af smertestillende medicin, der opgøres i døgndoser (DDD), er faldet fra 35 til 34 mio. DDD fra 2019 til 2020. I 2015 lå tallet på 33 mio. DDD.
På apoteket er der sket et fald fra 21 til 20 mio. DDD. Ifølge apotekerforeningen har kunderne ikke i stedet købt den smertestillende medicin på recept. I årets første ni måneder er der sket et fald i salg af paracetamol (500 mg) på 0,6 pct.
Opgørelsen er baseret på tal fra Danmarks Apotekerforening og Dansk Lægemiddelinformation, og 2020 er udregnet på baggrund af de seneste 12 mdr. Fra 2013 var det ikke længere muligt at købe et stort glas smertestillende piller på apoteket uden en recept.
Apoteket må sælge pakker med 20 styks Panodil uden recept, mens man kun kan få 10 tabletter ad gangen i supermarkedet. Alligevel vælger mange at købe de smertestillende piller, når de alligevel købet brød og mælk. I årene fra 2014 til 2019 er salget i detailhandlen således steget med 50 pct., viser tal fra Apotekerforeningen.
Når detailhandlen sælger medicin, skal personalet have gennemgået et e-kursus, medicinen skal som dagligvarer tjekkes for dato, og der er aldersgrænser som ved tobak og alkohol. Det er siden januar 2019 Sikkerhedsstyrelsen, der foretager kontrollen med medicinsalget. Det sker på Lægemiddelstyrelsens vegne.