Prisen får mere vægt i slipstrømmen på coronakrisen
Ingen ved endnu, hvor dyb eller hvor længe den økonomiske krise varer ved i kølvandet på coronapandemien, men alle er enige om, at den sætter sig i vores måder at forbruge. Det gælder også inden for dagligvarer.
Sidst, verden var ramt af økonomisk afmatning under finanskrisen, var discountbutikkerne ene om at præstere fremgang på det danske dagligvaremarked med årlige vækstrater på 4-8 pct. frem til krisens afslutning i 2014.
I samme periode steg antallet af discountbutikker med 27 pct. herhjemme til godt 1600.
Og meget tyder på, at coronakrisen vil give ny medvind til discountkoncepterne.
Hos discountgiganten Lidl har adm. direktør Ignazio Paternò f.eks. allerede dikteret en mere pris-aggressiv strategi med øget fokus på tilbudsmarkedsføring - ikke mindst overfor kunder med Lidl Plus-appen, skriver Lebensmittel Zeitung.
Det betyder, at øverste ansvarlige for Lids fødevareindkøb, Christoph Pohl, slipper ansvaret for en række lande for i stedet at kunne koncentrere sig om centrale områder, der kan være med til at skærpe Lidls prisprofil, herunder videreudviklingen af private label, skriver mediet.
I en nylig forbrugerundersøgelse fra Coop angiver godt hver femte, at de forventer at være mere prisorienteret end før covid-19.
Og Coops koncerndirektør Jens Visholm venter også et stigende salg af Coops egne mærker i en tid, hvor forbrugerne vil efterspørge mere værdi for pengene.
Samtidig har Coops topchef Peter Høgsted i Dansk Handelsblad allerede bebudet et nyt lavpriskoncept i 2021, der kan tage kampen op med discountkonkurrenter som Rema 1000 og Netto. Enten under Fakta eller et helt nyt kædenavn.
Og selv om Fakta med et overskud på 20 mio. kr. sidste år præsenterede det første plus-regnskab siden 2012, er en stærkere discountkæde helt afgørende, mener bestyrelsesformand Lasse Bolander.
- Fakta og discount er vores udfordring. Vi skal sikre, at den kæde er et attraktivt alternativ blandt discountbutikkerne. Vi skal finde vores kendetegn. Den udfordring var der også før corona, men er accelereret af krisen. Vi skal nu videre med et projekt i en fart, siger han til mediet Finans.
Aldi: Vi er relevante som aldrig før
Coop er langt fra ene om at forudsige, at flere forbrugere igen vil skele mere til prisen fremover.
Det samme forventer Aldi, der altid har haft lave priser som kernen i kædens forretningsmodel.
I Tyskland har Aldi Nord og Aldi Süd netop lanceret en fælles kampagne med budskabet "den bedste kvalitet til den bedste pris", og i USA har Aldis topchef Jason Hart bebudet, at kæden ikke vil ændre på priserne, uanset hvad der sker.
Med trecifrede millionunderskud gennem en årrække har Aldi Danmark, siden topchef Finn Tangs ankomst i 2017, forsøgt at brande sig med flere danske varer og mere økologi i sortimentet.
Og i discountkæden håber og tror man, at coronakrisen kan få flere kunder ind i Aldis butikker.
- Hos Aldi er vi som discountkæde relevant som aldrig før. Vi har lige lanceret et nyt taktisk koncept, som blot sætter endnu mere fokus på det, vi gør godt allerede. Et koncept, som minder forbrugerne om, hvorfor de skal handle i Aldi. Vi har god føling med forbrugerne - og har igennem de senere år skabt den helt rigtige balance mellem pris og kvalitet. Discount handler mere end nogensinde om at holde fast i lave priser, varer i god kvalitet og samtidig kunne levere en god indkøbsoplevelse. Derfor er vi også i gang med en omfattende modernisering og ekspansion af vores butikker, siger Karina Marott, marketing- og kommunikationsdirektør i Aldi Danmark.