Overvågning af fødevarer mindsker madspild
Dagligvarebutikkerne kan mindske deres madspild, hvis de i højere grad opbevarer fødevarerne ved korrekt temperatur.
Den erfaring har man gjort sig i supermarkedskæden Løvbjerg, efter at kæden i de 16 butikker har fået døgnovervågning af temperaturen i impulskøberne, som kan flyttes rundt og derfor ikke overvåges på samme måde som de stationære køle- og frysediske.
Nu har man i Løvbjerg fuld kontrol over temperaturen døgnet rundt af alle frost- og ferskvarer, og derved undgår butikkerne fordærvede fødevarer.
For Løvbjerg handler det både om at mindske madspild og om at hindre, at fødevarer fordærves. Derfor har kæden indført en ny teknologi på markedet, der er udviklet af det danske firma SensorClip, og som overvåger temperaturen i køle- og frysediske døgnet rundt.
Opbevares korrekt
Hos Løvbjerg Supermarked har man valgt at tage den ny teknologi i brug, fordi man vil sikre sig, at fødevarerne opbevares korrekt, og man ikke risikerer at komme til at sælge varer, der ikke lever op til kædens standarder.
– Vi mener ikke, at det er tilstrækkeligt at måle temperaturen én gang i døgnet, som lovgivningen foreskriver. Hvis vi måler kl. 15 hver eftermiddag, kan temperaturen sagtens være korrekt. Men vi kan ikke se, om der f.eks. har været strømsvigt i løbet af natten og varerne har været næsten optøet om morgenen for derefter at blive frosset igen, siger salgsdirektør i Løvbjerg Supermarked, Per Boesen, i en pressemeddelelse.
Systemet CoolGuard monteres i køle- eller frysedisken og overvåger temperaturen døgnet rundt. Hvis temperaturen afviger fra det tilladte, sender systemet automatisk en alarm via sms eller mail til administratoren af systemet.
Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand