Økologisk oksekød er en mangelvare i køledisken
Mange kunder må ofte spejde forgæves efter økologisk oksekød i køledisken. Manglen bliver især synlig, når kæder kører kampagner, men også på ganske almindelige salgsdage, kan butikkerne hurtigt komme i stort underskud af økologisk oksekød. F.eks. oplyser Rema 1000-købmand i Randers, Michael Bonde Pedersen, til TV2 Østjylland, at han de senere uger flere gange har oplevet, at køledisken har været tom, og at det har været en udfordring at få leveret det økologiske kød.
Hos Friland peger direktør Henrik Biilmann især på de stigende mælkepriser, der er steget igennem det sidste halve år, som den direkte årsag, til at slagteriet ikke kan følge med den aktuelle efterspørgsel, fordi landmændene i stedet vælger at sende deres køer til slagtning. Den udlægning, mener Esben Meier, kategorigruppechef hos Coop, ikke er hele årsagen til manglen på økologisk oksekød. Han mener i stedet, forsyningsproblemerne stikker dybere og blandt andet skal findes i, at langt flere køer blev slagtet, da mælkepriserne for alvor ramte bunden i sommeren 2015, hvilket har betydet endnu mindre mængder kød og større ubalance mellem udbud og efterspørgsel.
- Henover det sidste års tid har det været et stigende problem, at vi ikke kan skaffe øko-kød nok til kampagner. Nogle dage har vi desværre oplevet, at vi slet ikke får det bestilte øko-kød i butikkerne. Senest i Irma, og det er selvfølgelig et problem, når kunderne ikke kan få de varer, de forventer, siger Esben Meier, der fortæller, at konsekvensen er, at kæderne i stedet bliver ”defensive”, hvilket igen hæmmer salget af øko-kød.
Stigende priser truer
Coop startede ellers med at få leveret økologisk oksekød fra Thise i august sidste år. Produkter, der ifølge Esben Meier, sælger godt. Selv om Coop igennem Thise-partnerskabet har fået en mere direkte forsyningsvej af økologisk oksekød, har leverancen dog ikke kunnet opveje det faldende udbud af øko-kød på markedet.
Samtidig fortæller Esben Meier, at manglen på økologisk oksekød endnu ikke er slået igennem på prisen i butikkerne, men at det formentlig kun er et spørgsmål om tid, før udsalgspriserne på økologisk oksekød vil stige, hvilket så igen vil gå ud over salget og de mængder, butikkerne bestiller hjem.
- Vi kan blive nødsaget til at importere mere øko-kød på et eller andet tidspunkt. Det er en af de måder, vi kan glatte manglen ud på. Det økologiske svinekød er f.eks. blevet meget, meget dyrt. Det er selvfølgelig godt for landmændene, men det er dyrt for forbrugerne. Vi så gerne en langt bedre balance mellem udbud og efterspørgsel, siger Esben Meier.