Økologisk kød er en mangelvare
Et markant stigende salg af økologiske produkter i landets butikker giver sig udslag i en betydelig underforsyning af markedet med så vigtig en vare som kød.
Øko-kødet bliver lige frem rationeret i bl.a. Coop Danmarks butikker.
- Vi kan kun levere 60-70 pct. af det økologiske kød - okse, svin, kylling – som butikkerne bestiller på grund af manglende udbud. Desværre er det så grelt, at vi tvinges til at være restriktive i det sortiment, der tilbydes den enkelte butik, og vi markedsfører derfor stort set aldrig økologisk kød, da der ikke er en normal markedssituation på råvarerne, siger kategorigruppechef Esben Meier.
Hos Coop kæder man den nuværende underforsyning sammen med et stigende salg, som er fulgt i kølvandet på Coops stort anlagte prisfald på øko-varerne fra begyndelsen af 2015.
Den udlægning er man grundlæggende enig i i Økologisk Landsforening:
- Det skyldes udelukkende, at forbruget er steget som følge af større forbrugerinteresse og en markant øget tilgængelighed af økologisk kød i detailhandlen, lyder forklaringen fra Henrik Hindborg, som er markedschef i foreningen.
Konkurrence til monopol på vej
Ifølge Danmarks Statistik steg salget af økologisk kød herhjemme med 12 pct. fra 2014 til 2015.
Et samlet øko-kødsalg på 587 mio. kr. sidste år omfatter også pålægsprodukter.
Væksten er fortsat ind i 2016, hvor underforsyningen for alvor er blevet synlig i butikkerne i flere kæder.
- Min vurdering er, at vi i dag kunne sælge dobbelt så meget, hvis der var en normal sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel - når denne stabiliseres, vil vi i de efterfølgende år kunne øge omsætningen endnu mere, siger Esben Meier fra Coop.
Snart får Coop premiere på øko-oksekød fra en ny leverandør, Thise & Ko, hvis mejeriprodukter Coop har aftaget i mange år. Det skulle dog ikke i sig selv være nok til at afvikle mangel-situationen i den nærmeste fremtid.
Hidtil har Danish Crown-ejede Friland mere eller mindre haft monopol på øko-kødet i mange år, og Friland har kronede dage for tiden. På et møde med selskabets landmænd for nylig advarede Frilands direktør Henrik Billing dog om, at det ikke bliver ved.
- Vi skal være opmærksomme på, at vi er i en ekstrem situation med et underforsynet marked. Vi skal selvfølgelig holde niveauet med høje afregningspriser så længe som muligt, men samtidig skal vi være bevidste om, at markedet på et tidspunkt finder en mere naturlig balance, sagde han i maj.
Omlægning tager tid
Økologisk Landsforening har netop fejret, at flere landmænd end i mange år nu begynder omlægning af produktionen til økologisk.
Men heller ikke det rækker til at løse det aktuelle forsyningsproblem for øko-kødet.
- Produktionen af økologisk kød er hævet markant, men det tager to år at omlægge til økologisk produktion, så når handlen rykker ud med en anden prissætning og markant større sortimenter, så tager det tid at få udbuddet hurtigt nok med op i gear, siger markedschef i Økologisk Landsforening, Henrik Hindborg.