Nu kan forbrugerne skabe mere klimavenlige fødevarer

Coop 29. okt 2020 -
This describes the image
Foto: Hansen Is
Skrevet af: Søren Tougaard

Der skal flere klimavenligt producerede varer på butikshylderne, hvis Danmark skal nå sit mål om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030. Sådan lyder det fra Coop, der i dag, i samarbejde med den grønne tænketank Concito, lancerer initiativet Coop Klimafunding, hvor forbrugerne aktivt kan hjælpe fødevareproducenter med at blive grønnere.

I dag stammer ca. 20 pct. af danskernes CO2-udledning fra vores fødevarer, men 95 pct. af udledningen sker, før varerne rammer butikshylderne, viser tal fra Coop.

Med Coop Klimafunding kan forbrugeren være med til at klimaoptimere fødevareproduktionen ved at investere i en række projekter fra fødevarevirksomheder, der ønsker at gøre deres produktion grønnere. På den måde er forbrugeren med til at realisere og finanserne mere klimavenlige fødevarer.

- Hver gang du putter en vare i kurven i supermarkedet, træffer du et valg, og rigtig mange forbrugere vil gerne træffe det mest klimavenlige valg. Problemet er bare, at vi ikke kun skal ændre måden, vi spiser på, men også måden, maden bliver produceret på, hvis vi skal lykkes med at reducere CO2-udledningen. Derfor har vi skabt Coop Klimafunding,” siger Nicolai Jæpelt, Chef for Coop Crowdfunding, som står bag initiativet.

Konkret investerer man i virksomhedernes klimaprojekter ved at støtte deres crowdfunding-kampagne. Det gøres ved enten at forkøbe et produkt eller ved at yde et lån mod et afkast. Hvis projektet ikke realiseres økonomisk, bliver pengene tilbageført.

Hansens Is vil udnytte overskudsvarme

Et af projekterne i Coop Klimafunding kommer fra Hansens Is, der med forbrugernes hjælp vil gøre deres isproduktion mere klimavenlig.

Virksomheden vil udnytte den varme, som maskinerne i deres frysehus producerer, i stedet for blot at blæse den ud i den blå luft. Derfor er målet at rejse 50.000 kr. ved at for-sælge is, som bliver produceret mere klimavenligt.

- Når vores maskiner i frysehuset producerer kulde, afgiver de samtidig en masse varme, som vi pt. ikke bruger til noget. Nu vil vi gerne udnytte varmen i stedet for at lade den gå til spilde. Varmen vil vi opbevare og bruge, når isen skal pasteuriseres. Dermed kan vi gøre produktionen af vores is en smule mere klimaeffektiv end tidligere, og for os handler det om at tage mange små skridt i den rigtige retning, fortæller direktør i Hansens Is, Rasmus Eibye.

Opdateret 10. nov 2020