Kongen af Coop fortsætter på formandstronen

Coop 26. mar 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Lasse Bolander (midten) vandt kampvalget i Coop i 2018. Formandsvalget i år bliver anderledes fredeligt.  Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Lasse Bolander får mindst tre år mere som Coop-formand. Det blev en realitet sent fredag aften, da fristen for at stille op til formandsvalget udløb

Skrevet af: Søren Tougaard

Han har foreløbig sparret med og holdt snor i så forskellige Coop-topchefer som Per Bank, Jesper Lien, Peter Høgsted og nu Kræn Østergård Nielsen over de seneste 13 år som Coop-formand.

Og 52-årige Lasse Bolander kan skam være Coop-formand længe endnu, hvis han ellers selv ønsker det.

Indtil videre fortsætter han på formandsposten frem til foråret 2024. Det står klart, efter den siddende formand var den eneste kandidat til posten ved opstillingsfristens udløb fredag aften.

Dermed kan Lasse Bolander i al stilfærdighed genvælges ved et fredsvalg på Coops digitale landsrådsmøde den 24.april.  

Lasse Bolander annoncerede allerede sit formandskandidatur samme dag, som Peter Høgsted blev afskediget den 24. august sidste år.  

Dengang udtalte Coop-formanden til Dagligvarehandlen:  

- Coop er et demokrati, og det betyder jo, at der valg. Nogle gange er der fredsvalg, men der er jo valg, og sidste gang var der rigtig meget valg, men det er jo en del af gamet. Jeg har det fint med hver tredje år at stå til ansvar for det, man har leveret. Og lade Landsrådet/ejerne beslutte, om det er godt, og lige så vigtigt: om de planer, man har for fremtiden, er nogle, baglandet er enige i.    

Udover formandsstolen i Coop Amba, ejerforeningen bag dagligvarekoncernen, er Lasse Bolander også formand for Coop Danmark og en håndfuld datterselskaber. 

Vil vinde tabte markedsandele tilbage  

Det er efterhånden flere år siden, at der har været så meget ro på de indre linjer i Coop-familien, som tilfældet er lige nu.  

Helt anderledes oprørske var de selvstændige brugsforeninger op til det seneste formandsvalg tilbage i 2018, hvor de opstillede den østjyske erhvervsmand og AGF-formand Lars Fournais som modkandidat til Lasse Bolander.  

Det skete efter en tiltagende kritik af både Coop-formanden og daværende topchef Peter Høgsted gennem hele 2017, hvor de selvstændige brugsforeninger i hårde toner kritiserede begge for at have svigtet deres ledelsesopgave og have for lidt fokus på kerneforretningen og den daglige drift ude i butikkerne.  

Heller ikke Høgsteds idé om at nedlægge kæderne og samle dem under fællesnavnet Coop blev modtaget med åbne arme blandt de selvstændige brugsforeninger. Tværtimod. 

Trods modstanden lykkedes det alligevel Lasse Bolander at feje Lars Fournais og de to øvrige kandidater, iværksætteren Mikkel Irminger Sarbo og den tidligere Coop-chef for lokale varer Christian Christensen, eftertrykkeligt af banen ved valget.  

Efter Høgsteds farvel er det nu Kræn Østergård Nielsen, der har fået til opgave at samle Coop og vinde de tabte markedsandele tilbage, som koncernen har mistet på dagligvaremarkedet de senere år. Her har Coop endda måttet afgive markedsleder-rollen til ærkerivalen Salling Group.

- Væksten skal komme fra eksisterende butikker og stærke koncepter. Coop 365 er et stærkt lavpriskoncept, der vil give os vækst, lød det fra Coop-formanden kort før premieren på Coop 365 tilbage i september sidste år.  

Med yderligere tre år i formandsstolen vil Lasse Bolander i 2024 have været Coop-formand i 16 år, hvilket til den tid gør ham til den tredje længst siddende formand i brugsbevægelsens lange historie. Bolander har dog stadigvæk et godt stykke op til Laurits Broberg, der sad som formand i 23 år fra 1914 til 1937.  

    

Opdateret 27. mar 2021