Kædeforening frygter butikslukninger

Coop 26. jun 2017 -
This describes the image

Lokal- og DagliBrugsens Kædeforening (LDK) frygter butikslukninger som følge af de ekstraordinære omkostninger, der venter i kølvandet på Coops ITinvesteringer. Sådan sagde nu forhenværende formand gennem 10 år, Verner Holdt Hansen, i sin sidste beretning, inden han trak sig på årets generalforsamling.

Og LDK’s nye formand Poul Dauer, der tidligere har været næstformand gennem halvandet år, deler i høj grad den opfattelse.

Mens SuperBrugsens Kædeforening melder om uro og utilfredshed over udsigten til det stigende koncernbidrag, der i yderste konsekvens kan få flere butikker til helt at opgive Coop som leverandør, er eksistensen på spil for mange mindre Lokal- og DagliBrugsen, fortæller Poul Dauer, der også er formand for DagliBrugsen Egeskov ved Fredericia.

- I forhold til de tilbagemeldinger vi har fået fra uddelere, er det omkring 40-50 Lokal- og DagliBrugsen, som vi kan frygte er i farezonen for at må lukke. Det er et estimat, for LDK har ikke været ude at spørge i hver enkel butik, understreger Poul Dauer.

Den udmelding bakkes op af den nye formand for Brugsforeningernes Arbejdsgiver-forening, Torben Jensen, der til Butikslederen udtaler, at ”der tales om, at 50-60 Lokal-Brugser, DagliBrugser og SuperBrugser må dreje nøglen rundt - eller blive fusioneret - hvis IT-investeringerne gennemføres, som der er lagt op til”.

Store forskelle små brugser

Coops ledelse har selv været tilbageholden med at give et skøn over udgiften, der er forbundet med at udskifte det gamle IT-kernesystem og imple-mentere SAP Retail i bestræbelserne på et nyt og mere enkelt Coop.

Den nye LDK-formand nævner selv en samlet investeringsramme i størrelsesordenen 2,6-2,8 mia. kr. og erkender, at det beløb er forbunden med en stor usikkerhed. Og oplægget er indtil videre, ifølge Poul Dauer, at 40 pct. af omkostningerne skal fordeles blandt alle de selvstændige brugser.

Han tilkendegiver, at Coop vil dele projektet op i faser, der skal afbløde investerings-omkostningerne, ligesom Coop-ledelsen forventer besparelser og effektiviseringer, der skal være med til at betale den store milliardregning. Men uanset hvad, ville det stigende kon-cernbidrag komme til at gøre ondt på de i forvejen mest økonomisk trængte brugs-foreninger, mener Poul Dauer.

- I den DagliBrugs, jeg er formand for, har vi haft udgifter på 2,8 mio. kr. til udskiftning af freon og til det nye Lokal- og DagliBrugsens koncept. Vi ejer selv vores bygning og har ingen husleje, mens mange andre har store udgifter til leje. Nogle butikker har også en OK-tank, mens de fleste må leve uden. Så der er altså meget stor forskel på brugsfor-eningerne imellem.

- Alle er enige om, at der skal ske noget på den IT-mæssige driftsdel. Men starter man et for stort Retail-projekt op for hurtigt, vil det kunne koste fl ere Lokal- og Daglibrugser livet. Det er det, vi frygter, siger Poul Dauer.

Opdateret 10. nov 2020