Ingen lønfest i Coop
Udviklingen på dagligvaremarkedet er ikke til de store lønfester. Så kort og præcist lød det fra formanden for Danmarks Leder Organisation (DLO), Henrik Werge, på organisationens generalforsamling.
DLO er den overordnede organisation for ledere, ledende medarbejdere og overordnede funktionærer, som er ansat i brugsforeninger og Coop-ejede butikker, på hovedkontoret eller i Coop Logistik.
DLO varetager således sine medlemmers interesser med hensyn til blandt andet at forhandle løn- og arbejdsvilkår.
Og her kan de Coop-ansatte butikschefer, uddelere, varehuschefer og overordnede funktionærer igen i år se frem til en pulje på 1,5 pct. af den samlede lønsum til fordeling.
Det er på niveau med den inflation, som Økonomi- og Indenrigsministeriet tidligere har skønnet vil gælde for Danmark i år.
Hvem der får del i puljen afgør salgschefer og regionschefer for brugskæderne, og her vil der ifølge Henrik Werge blandt andet blive skelet til, hvordan butikkerne har klaret sig i den lokale konkurrence.
- Hvis en uddeler har haft en svær konkurrencesituation. F.eks. efter en Kiwi-butik er blevet omdannet til en Netto, og uddeleren efterfølgende har sat initiativer i gang, som har forbedret driften. Det kan honoreres i forhold til butikker, som ikke har vist initiativer, siger Henrik Werge om puljefordelingen, der bliver udbetalt med tilbagevirkende kraft med maj-lønnen.
Et signal til alle
I starten af året indgik DLO ligeledes en ny 3-årig overenskomst med Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening (BA) for uddelere og varehuschefer i de selvstændige brugsforeninger og Kvickly-varehuse.
Aftalerne indeholder ingen lønstigninger, men Henrik Werge forklarer, at lønmodellen er inflationssikret, da både uddelere og varehuschefer får en procentsats af butikkens dækningsbidrag.
- Derfor, mener jeg stadig, aftalen er god. Men det er et signal til alt og alle i Coop, om at have ro på omkostningerne, siger Henrik Werge.
Han fortæller, at lønaftalen også betyder, at uddelere og varehuschefer får ret til den 6. ferieuge, som mange tidligere har haft svær ved at holde.
- Vi kender godt argumentet om, hvad vi skal med en 6. ferieuge. Vi kan ikke engang holde 5 ugers ferie. Men den nye generation har i højere grad fokus på at balancere arbejdsliv og privatliv, så det er fint, aftalen er indgået, siger Henrik Werge.
Foruden løn- og ferieforhold indeholder aftalen mellem DLO og BA desuden en ny uddannelsespulje samt en fratrædelsespulje for nødlidende butikker.
Uddannelsespuljen skal sikre, at uddelerne i de selvstændige butikker følger med de krav, som stilles i tilsvarende job i det private, mens fratrædelsespuljen skal sikre et uddelerskifte uden yderligere omkostninger for de forvejen mest økonomisk pressede butikker.