Hver fjerde bruger under et kvarter på aftensmaden
En af de største og nyeste undersøgelser af danskernes tidsforbrug i forbindelse med aftens-maden, foretog Madkulturen i 2015.
Undersøgelsen byggede på mere end 2.000 danskeres spisevaner og viste, at hver fjerde dansker brugte mindre end 15 minutter på tilberedningen af aftensmaden, hvad enten det var hverdag eller weekend.
42 pct. af de adspurgte fortalte, at de brugte mellem 15 og 30 minutter på at lave aftens-måltidet. Og zoomede man helt ind på aldersgrupperne, var det måske ikke så overraskende de 18-25-årige, der bruger mindst tid på aftensmaden. Her angav fire ud af ti, at de brugte mindre end 15 minutter på at lave aftensmaden, mens det til sammenligning kun var ca. hver fjerde mellem 35 og 49 år, der brugte under et kvarter på at tilberede aftensmåltidet.
”De yngre grupper bruger mindre tid end de øvrige, hvilket kan hænge samme med, at flere i denne gruppe spiser alene og/eller i højere grad spiser mad med elementer af convenience”, lød forklaringen dengang i Madindeks-rapporten.
Udover tidsforbruget viste undersøgelsen også, hvad for noget mad, danskerne spiste og her angav mere end halvdelen, 55 pct., at aftensmaden dagen forinden var hjemmelavet, mens 22 pct. fortalte, at maden overvejende var hjemmelavet.
Samtidig angav en ud af ti, at maden enten var en færdigret eller overvejende færdigmad.
Madkultur under udvikling
Dengang glædede Madkulturens direktør Judith Kyst sig over, at danskerne spiser hjemme-lavet, men sagde samtidig, at der er pres på madlavningen, når mange vælger at blande hjemmelavet mad med halv- og helfabrikata.
Trods mange danskeres ret beskedne tidsforbrug i køkkenet, mener kok og smagsudvikler Claus Holm, ikke, at den danske madkultur er i krise.
- Den danske madkultur er så meget i live og på vej, altid på vej. Den ændrer sig hele tiden og har fået et kæmpe boost af Coops madmanifest med de seks løfter om bedre mad. At vi bruger 15 minutter på mad er jo nødvendigvis ikke et tegn på, at vi er ved at tabe - nok snarere at vi er på vej, siger Claus Holm, der også er tilknyttet Coops projekt ”sammen om bedre mad”.
Ifølge Claus Holm er det vigtigt for forbrugerne, at de kan handle et sted for at få det gode måltid.
- Vi skal rumme og ikke dømme. Maden og samværet om maden er nøglen til at købe mad og råvarer og så skabe måltidet i hjemmet. Men det starter med, at du som forbruger kommer ned i min Coop-butik og får din nygerrighed vækket igen, siger Claus Holm.