Formand: Selvbetjening redder ikke lukningstruede butikker

Coop 15. nov 2017 -
This describes the image
Foto: Siine Fiig

I starten af 2018 bliver Dagli'Brugsen Sengeløse første sted, hvor Coops kunder kan gøre deres indkøb om aftenen eller natten uden en eneste medarbejder i butikken.

Coops ledelse håber, tiltaget med "personaleløse" butikker kan være med til at redde de lukningstruede Lokal- og Dagli'Brugsen på landet, som tæller i omegnen af 40-50 små butikker.

Til Berlingske Business siger Jesper Andersen, direktør for Lokal- og Dagli'Brugsen, at det kan være et våben til at redde butikker, som ellers vil lukke, da butikkerne kan holde døgnåbent med de samme antal medarbejdere og dermed øge salget.

Men den vurdering køber formanden for Lokal- og Dagli'Brugsens Kædeforening (LDK), Poul Bojlesen Dauer, ikke.

- Jeg tror ikke på løsningen på landet. Det må jeg ærligt tilstå. Og slet ikke, at den kan være med til at redde de lukningstruede butikker. I ganske få butikker på landet kan løsningen måske betyde, der kommer flere kunder, men for langt størstedelen af Lokal- og Dagli'Brugsens butikker, vil det ikke flytte noget, siger Poul Bojlesen Dauer.

Han fortæller, at det er ganske beskedent, hvad der kommer af kunder i Dagli'Brugsen Egeskov nær Fredericia efter kl. 19, hvor han selv er formand.

Derfor tror han heller ikke, Dagli'Brugsen Egeskov vil indføre Bip og Betal som andet end et tilbud til de få kunder, som vil benytte sig af det.

- Vi kan ikke løbe fra digitaliseringen. Det er ikke til at vide, hvordan butikkerne bliver drevet om 5-10 år, og det er fint nok at tilbyde løsningen til kunderne, men nogen revolution bliver det, efter min mening, ikke i de selvstændige Lokal- og Dagli'Brugsen, siger kædeforeningsformanden.

Ingen sparede lønkroner
Topchef Peter Høgsted fortæller til Berlingske Business, at Coop bruger ca. en mia. kr. på løn om året for at tage imod betaling fra kunderne.

Derfor håber han, Coops egen betalingsløsning Bip og Betal kan være med til at effektivisere driften.

- Hvis vi kan få 25 pct. af dem til at gøre arbejdet selv, kan vi frigive nogle lønkroner til at udvikle andre projekter, siger Coops topchef.

Poul Bojlesen Dauer har dog meget svært ved at se, at de mindre brugser kan spare lønkroner ved at tilbyde Bip og Betal til kunderne.

- Om aftenen er vi to personer på arbejde, som vi skal være, og resten af dagen er vi også skåret på bemandingen, så for mig at se kommer løsningen ikke til at spare lønkroner i de små butikker. Det er helt umuligt. Det vil måske kunne ske i langt større butikker som en Kvickly, men ikke i en Lokal- eller Dagli'Brugsen, siger Poul Bojlesen Dauer.

Opdateret 10. nov 2020